Sinds ik in Frankrijk woon is mijn interesse in wildplukken en wilde kruiden enorm gegroeid. En dat is niet zo gek, want op en rondom onze boerderij is van alles te vinden. En daar wordt deze planten- en beestjesnerd enorm blij van!

Wat ik vooral fascinerend vind is dat de eetbare wilde planten die je kunt vinden, per seizoen wisselen. En dat niet alleen, ze groeien precies wanneer hun geneeskracht jou het beste kan ondersteunen. Hoe tof is dat?

Sowieso vind ik dat veel mensen teveel op hun telefoon zitten en te weinig om zich heen kijken, als ze buiten zijn. Overal groeit wel iets eetbaars en vaak stampen we het plat of wordt het verwijderd als ‘onkruid’. Zonde!

Wildplukken is trouwens een perfecte activiteit om aan je gezondheid te werken. Het combineert beweging met ontspanning en draagt bij aan het verbeteren van je bioritme. Daarbij is het ook nog eens superleuk om te doen, dus ik zou wildplukken zeker op je lijstje zetten om uit te proberen de komende tijd.

Want veel van deze kruiden bieden je een flinke gezondheidswinst. En het is nog gratis ook ;-).

Kortom, er is eigenlijk geen enkel excuus te verzinnen om niet te gaan wildplukken.

Deze keer heb ik, voordat ik de keuken in dook, een rondje gedaan over onze camping en daar een bakje gevuld met wilde kruiden.

Kleine veldkers eetbaar smaakbommetje

Ook al is het nog vroeg in het jaar (het is net begin februari als ik dit schrijf), ik heb de eerste polletjes veldkers alweer gevonden. Een lekker pittig smaken plantje, dat familie is van de tuinkers en de pinksterbloem. De smaak lijkt ook een beetje op die van tuinkers, pittig en nootachtig. Echt een leuk plantje en ik vind die rozetjes heel leuk staan in een salade. Kleine veldkers zit vol mineralen en antioxidanten en die helpen je om je weerstand op peil te houden.

Kleine pimpernel

Nog zo’n prachtig plantje. De latijnse naam van dit powerfood is sanguisorba minor. Sanguis betekent bloed en dat is een treffende naam. Deze plant werkt namelijk bloedzuiverend en werd in de Middeleeuwen al ingezet om het bloeden (van wonden) te stelpen. Ook bevat deze vitamine C wat bijdraagt aan een sterke weerstand, het helpt bij verkoudheid en astmatische klachten. Zomers krijgt dit plantje trouwens een heel leuk rozerood bloemetje, dat een beetje op een trommelstokje lijkt.

Duizendblad

De naam zegt het al, duizendblad kun je herkennen aan de miniscule groene deeltjes die samen een blad vormen. Ik vind ze altijd net op veren lijken qua opbouw. In de zomer krijgt deze plant mooie bloemschermen, maar nu komt ie net boven de grond uit piepen. De jonge blaadjes zijn lekker in een salade en geven je gezondheid een boost. Duizenblad werkt ontstekingsremmend en bloedzuiverend en draagt door haar vele vitamines, mineralen en antioxidanten (met name flavonoïden) bij aan een sterke weerstand.

Sidenote bij het gebruik van wilde kruiden

Zorg dat je plukt op plekken die schoon zijn, dus niet langs de doorgaande weg met veel verkeer of in een honden uitlaat gebied. Verder adviseer ik je om jezelf te scholen in je plantenkennis, zodat je zeker weet dat je het juiste plantje op je bord mikt. Bij twijfel gewoon laten staan. Kies liever van alles een klein beetje, dat dan je van één soort heel veel gaat eten. Door zorgvuldig te kiezen en voldoende te varieren kun je optimaal profiteren van alle waardevolle plantenstoffen.

Wanneer je medicatie gebruikt, overleg dan altijd met een arts. Sommige planten kunnen interactie hebben met medicatie.

Wil je meer van dit soort recepten?

Dan is mijn Feniks Food kookboek misschien interessant voor je! Daarin vind je ruim 30 gluten- en lactosevrije recepten voor elk moment van de dag.

Check hier het speciale aanbod en mijn kookboek zit direct in je mailbox!

Veel plezier met wildplukken en: Happy Cooking!

Radicchio salade met wilde kruiden

Voorbereidingstijd 15 minuten
Gang Lunchgerecht
Keuken OERvoeding
Porties 2

Equipment

 • 1 Salade schaal (of verdeel direct over 2 borden)

Ingrediënten
  

 • 1 kropje Romaine sla
 • 3 kropjes radicchio (of 1 grote krop)
 • 0,5 stuk Granny Smith appel
 • 1 stuk avocado
 • 1 handje walnoten
 • 1 hand gemengde wilde kruiden naar keuze (ik gebruik hier duizendblad, kleine pimpernel en veldkers)
 • 1 eetlepel balsamico azijn
 • 2 eetlepels olijfolie

Instructies
 

 • Snijd het kontje van de Romaine sla, snij ze doormidden en daarna in fijne reepjes. Doe ze in de salade kom
 • Snijd de kontjes van de radicchio kropjes en pel de blaadjes er af. Halveer de blaadjes in de lengte en doe ze daarna in de kom.
 • Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees er uit. Snijd de avocado in reepjes of blokjes (net wat jij lekker vindt)
 • Halveer de appel en verwijder het klokhuis. Snijd daarna in dunne plakjes en voeg toe aan de salade.
 • Voeg de wilde kruiden toe aan de salade
 • Voeg de balsamico azijn en de olijfolie toe
 • Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

Notities

Ik heb in deze salade een mengsel van veldkers, kleine pimpernel en duizendblad gebruikt. Je kunt deze vervangen door wilde kruiden naar keuze (en seizoen). Geen wilde kruiden ter beschikking? Voeg dan wat zachte keukenkruiden, rucola of veldsla toe aan deze salade.
Trefwoord immuunboost, lunch, salade, sla