Ik loop al een weekje of wat met bruine klauwtjes rond.. En wat ik ervan heb begrepen gaat dat ook nog wel even duren voordat de kleurstof van de walnoot bolsters, want dat is de veroorzaker van dit ‘leed’, is afgesleten. Note to self: volgend jaar handschoentjes aantrekken voor het rapen haha! 🙂

We zijn naar Frankrijk vertrokken, om op onze boerderij wat dichter bij de natuur te gaan leven. En eten uit de natuur hoort daar voor mij ook bij. Het geeft mij super veel voldoening als ik weer iets lekkers heb ontdekt, wat dat betreft zorgt onze nieuwe leefomgeving echt voor zoveel verrassingen. Geweldig!

Maar goed, over walnoten gesproken. In onze achtertuin staat een stokoude walnoten boom, waar ik eerlijk gezegd niet zulke hoge verwachtingen van had. Maar niets blijkt minder waar, want de boom laat sinds een paar weken haar prachtige walnoten los. Sommige zitten nog in de schil, maar andere walnoten vallen zonder groene bolster naar beneden. Wat fijn is, want dan hoef ik die er niet af te pulken (en krijg ik geen bruine handen…).

Walnoten zijn gezond

Nu zijn walnoten niet alleen ontzettend lekker (vind ik dan he), ze zijn ook nog eens super gezond voor je. Walnoten passen goed in een gezond voedingspatroon, om verschillende redenen. Buiten dat, ze zijn ook multi toepasbaar. Je kunt ze gebruiken als topping op je smoothie, gebruiken een crunchy bite toe te voegen aan je salade, ze op je kom soep strooien en gebruiken in allerlei baksels en smeersels. Check vooral ook even mijn recept onder aan deze blog, word je ook vast blij van 🙂

Waarom walnoten zo gezond voor je zijn? Poeh, er zitten zoveel gezondheidsvoordelen aan walnoten dat het haast ondoenlijk is ze allemaal te benoemen. Maar ik ga een poging voor je wagen:

  • Walnoten bevatten nauwelijks koolhydraten, maar wel veel vetten. Met name meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals Omega 3 wat vele gezondheidsvoordelen heeft. Met een handje walnoten heb je al je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Omega 3 te pakken.*
  • Walnoten zitten vol micronutriënten en mineralen, waaronder B6, foliumzuur, vitamine E, kalium, fosfor, ijzer, mangaan, magnesium, koper, selenium en zink.
  • Walnoten bevatten vezels die bijdragen aan een gezonde darmflora
  • Walnoten bevatten veel verschillende antioxidanten, zelfs het meest van alle veelgebruikte noten.

NIET roosteren!

* Walnoten bevatten veel Omega 3, maar dit is gevoelig voor oxidatie waardoor de gezondheidsvoordelen weg vallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het roosteren, wat in veel recepten wordt geadviseerd. Ik kies er zelf daarom voor om walnoten niet te roosteren maar ze ongeroosterd te verwerken. Zo profiteer je optimaal van de gezonde Omega 3 vetzuren!

Goed voor je hersenen

De gezonde vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen uit walnoten helpen je om je hersenen gezond en flexibel te houden. Het is niet voor niets dat walnoten op een soort mini brein lijken. Die oude volkswijsheden zijn zo gek nog niet ;-).

Uit meerdere wetenschappelijke studies (zoals deze) is gebleken dat walnoten een gunstige invloed hebben op het functioneren van je brein. Juist door de combinatie van stoffen helpen walnoten je hersencellen om onderling goed te communiceren. Zo kan het je geheugen capaciteit en mentale flexibiliteit verbeteren.

Walnoten zijn goed voor je darmen

Niet alleen je hersenen worden happy van walnoten. Ook je tweede brein, zoals de darmen ook wel worden genoemd, doet een vreugdedansje als je ze regelmatig op je menu zet.

Zo bevatten walnoten vezels, die essentieel zijn voor het voeden van je darmflora. Uit onderzoek is gebleken dat walnoten bijdragen aan het vermeerderen van gunstige darmbacteriën (waaronder de bacteriestammen Faecalibacterium, Roseburia en Clostridium). Deze bacteriestammen hebben een ontstekingsremmend effect en helpen bij het verminderen van laaggradige ontsteking. Daarbij zorgen gunstige darmbacteriën ook voor aanmaak van butyraat, die op zijn/haar beurt weer zorgt voor herstel en in stand houden van een stevige, gezonde darmwand.

Een handje walnoten a day, keeps the doctor away

Het lijkt een inkopper, na bovenstaande gezondheidsvoordelen. Maar walnoten zijn echte krachtpatsers voor je gezondheid. Sommige mensen zijn bang om deze noten regelmatig te eten, omdat ze veel vet bevatten. En vet maakt dik is de gedachte. Nu is dat een vervelend misverstand (misschien voer voor een andere blog), maar het vet uit walnoten zorgt er niet voor dat je dik wordt.

Zoals voor alles geldt is variatie en de hoeveelheid key. Met een handje walnoten per dag geniet jij van alle gezondheidsvoordelen die ze te bieden hebben, zonder dat de kilo’s erbij aan vliegen.

Recept: Rucola pesto met walnoten (zonder kaas)

Goed, genoeg ‘walnoten propaganda’.. Tijd om de keuken in te duiken! Hierboven heb ik je al een aantal suggesties gegeven hoe je walnoten kunt verwerken in je eetpatroon. Maar wat ik zelf een supersmakelijk gebruik van walnoten vind, is in deze rucola pesto.

Ik maak een oervoeding vriendelijke versie, dat wil zeggen zonder kaas. Ook geschikt voor vegans dus. Ik mis de kaas zelf absoluut niet, maar mocht jij liever een kaassmaak willen toevoegen, dan zou je kunnen experimenteren met edelgist vlokken.

Je kunt deze pesto gebruiken als (rauwe) groente dip, op een cracker smeren, verdunnen tot salade dressing of in je pastasaus verwerken. Echt een multi toepasbaar smaakbommetje dus!

Dit heb je nodig:

  • 150 gram rucola (of spinazie, snijbiet, basilicum of peterselie om een combinatie)
  • 75 gram walnoten
  • 1 of 2 teentjes knoflook (afhankelijk van hoe scherp je wilt)
  • Zeezout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Zo maak je het:

Hak de knoflook fijn. Doe de gehakte knoflook met de rucola, walnoten en zout/peper en een scheur olijfolie in de keukenmachine (of vijzel als je met de hand wilt malen). Draai alles tot een gladde pesto, voeg eventueel extra olijfolie toe als je pesto wat droog blijft.

Eet smakelijk!

Bewaren

Wil je wat langer genieten van je pesto? Doe deze dan in een schone jampot en doe daar een extra laagje olijfolie bovenop, zodat de pesto ‘luchtdicht’ afgesloten wordt. Zo blijft je pesto wel een week goed. Wat ik zelf ook wel eens doe, is de pesto invriezen in een ijsblokjes vorm. Je kunt dan de benodigde hoeveelheid ontdooien en gebruiken.

Feniks Food: Eten zoals de natuur het bedoeld heeft!

Was bovenstaande blog een eye-opener voor je? En zou je graag meer van dit soort praktische adviezen willen? Schrijf je dan in voor de VIP-lijst voor mijn nieuwe online training Feniks Food! Dé cursus als je nu eindelijk écht werk wilt gaan maken van gezond eten, maar ook wilt genieten van lekkere gerechten die niet teveel tijd kosten om te maken. Want je bent al druk genoeg!

Feniks Fit wordt eind dit jaar gelanceerd, maar je kunt je nu al inschrijven op de VIP-lijst. Als VIP kun jij je straks als eerste inschrijven, voor de officiële lancering. En dat niet alleen, want als Feniks Food VIP-deelnemer krijg je niet alleen een leuke korting, maar ook een onweerstaanbare bonus…

  • Bij inschrijving geef je Feniks Vitaal toestemming om je via email te benaderen.
  • Lees in onze Privacy Verklaring hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens