Regen, kou, sneeuw, storm en nog meer regen.. Het winterseizoen vraagt wel wat van je weerstand!

Als dan veel mensen in je omgeving al lopen te snotteren of met griep op bed liggen, dan is het hoog tijd om te zorgen dat je immuunsysteem op peil blijft. Tijd voor wat extra ondersteuning!

Deze Veggie Power soep heb ik gemaakt in de slowcooker. Dat is nou echt een handig en fijn ding om te hebben.

En al helemaal met dit ‘Dump & Go’ recept, want je mikt alles er in en een paar uurtjes later is je soep klaar. Dat is nog een gezond koken zonder gedoe, toch? Veel makkelijker wordt het niet in ieder geval.

In deze soep vind je een breed scala aan groente en kruiden, precies op elkaar afgestemd om jouw gezondheid te ondersteunen.

Nu is dat natuurlijk hartstikke fijn, maar wat mij betreft net zo belangrijk: Deze soep is ook echt super lekker! Is er trouwens iets fijner dan je handen te verwarmen aan een kom warme soep op een gure winterdag?

Ohja, dit is ook een perfect recept om te mealpreppen. Je kunt de extra porties soep bewaren in de koelkast (max 3 dagen) of invriezen. Handig voor als je de volgende snotneus op voelt komen.

Uien zitten vol nutriënten en antioxidanten

Nauwelijks calorieën, maar bomvol nutriënten en antioxidanten: Uien! Wist jij dat dit simpele ingrediënt zo krachtig was voor je gezondheid? In uien vind je onder andere vitamine C, verschillende B-vitamines, kalium en ontstekingsremmende stoffen zoals flavanoïden (25 verschillende zelfs!).

In de rode ui vind je ook anthocyaninen, daaraan heeft de ui ook zijn mooie kleur te danken. Uit meerdere studies is gebleken dat mensen die regelmatig anthocyaninen eten, minder risico lopen op hartaandoeningen. Mooi toch, met zo’n simpele ui?

Waarom is kurkuma zo gezond?

Kurkuma wordt al eeuwen ingezet in gerechten en voor gezondheid toepassingen. Zo helpt het de lever te ontgiften en kurkuma is een krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer. Om die laatste reden wordt het ook door veel mensen met reumatische klachten gebruikt om hun klachten te verminderen.

Het kan ook werken als natuurlijke pijnstiller, tegen depressie, helpt bij de vetstofwisseling en kan helpen bij gewichtsbeheersing. Echt een topkruidje dus om regelmatig op je menu te zetten.

Kortom, een flinke immuun booster en wie kan dat nu niet gebruiken in het winterseizoen?

Wees wel terughoudend met het gebruik van kurkuma als je medicatie, zoals bloedverdunners, gebruikt want kurkuma heeft een bloedverdunnend effect.

Knoflook en gember versterken elkaars werking

In deze soep vind je ook flink wat tenen knoflook en verse gember. Zowel gember als knoflook zitten vol antioxidanten en hebben vele gezondheidsvoordelen. Beide werken ontstekingsremmend en wat ik persoonlijk dus heel tof vind, is dat ze elkaars werking versterken. Ik zal de technische shizzle besparen, maar het komt er op neer dat de verschillende stoffen die in beide groentes zitten prachtig op elkaar aansluiten en zo nog krachtiger hun werk kunnen doen voor jouw gezondheid. Mooi stukje synergie, I like!

Naast immuunversterkend kan deze combinatie je ook helpen om risico’s op hart- en vaatklachten te verkleinen.

Happy Cooking!

Zin om samen de keuken in te duiken?

Doe dan mee met mijn online kookworkshop Healthy Borrelbites. Daarin maken we watertandend lekkere hapjes voor elke feestelijke gelegenheid! Je kunt de kookworkshop van 1,5 uur onbeperkt terug kijken en je krijgt een receptenboek met daarin ruim 20 recepten voor de lekkerste zoete en hartige snacks.

En dat voor een heel feestelijk prijsje 😉

Veggie Power soep uit de slowcooker

Snotneus, grieperig of gewoon een flinke 'Health Boost' nodig? Deze soep geeft je immuunsysteem alles wat het nodig heeft! En simpel om te maken, want dit is een slowcooker recept in de categorie 'Dump & Go'. Geen slowcooker? Je kunt hem natuurlijk ook gewoon in een pan maken en op laag vuur laten sudderen. Let's go!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht, Soep

Equipment

  • 1 Slowcooker optioneel

Ingrediënten
  

  • 1 stuk Rode ui
  • 1 stuk Witte ui
  • 2 stuks Wortels
  • 2 stengels Bleekselderij
  • 5 tenen Knoflook
  • 500 gram Biologische Kippendijen
  • 1,5 liter Bottenbouillon (andere bouillon kan ook)
  • 500 ml Kokosmelk
  • 1 theelepel Chili vlokken optioneel
  • 1 eetlepel Verse gember
  • 2 eetlepels Verse kurkuma
  • 1 eetlepel Tamari of Coconut Aminos (glutenvrije sojasaus)
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 1 hand Groene bladgroente (boerenkool, snijbiet, spinazie, winterpostelein etc)

Instructies
 

  • Verwarm de slowcooker voor op 'high'
  • Voeg de olijfolie toe aan de slowcooker
  • Pel en snipper de rode en witte ui en voeg ze toe aan de slowcooker.
  • Maak de wortels schoon, snijd ze in kleine blokjes en voeg ze toe aan de slowcooker.
  • Maak de bleekselderij stengels schoon, snijd ze in kleine blokjes en voeg ze toe aan de slowcooker.
  • Pel de tenen knoflook, hak ze fijn en voeg ze toe aan de slowcooker.
  • Voeg de chilivlokken toe aan de slowcooker.
  • Schil en rasp de gember en voeg toe aan de slowcooker.
  • Schil en rasp de kurkuma en voeg toe aan de slowcooker.
  • Voeg de kippendijen toe aan de slowcooker en schep alles even goed om, zodat alles vermengd is.
  • Voeg de bottenbouillon toe en laat de soep 3-4 uur pruttelen op 'medium', totdat de kippendijen gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
  • Haal de kippendijen uit de slowcooker en pluk ze uit elkaar met 2 vorken. Doe ze daarna terug in de slowcooker.
  • Voeg de kokosmelk en de tamari toe en proef de soep. Voeg eventueel extra zout of peper toe aan de soep naar smaak toe.
  • Voeg de bladgroente toe en laat even mee garen tot ze wat zachter zijn.
  • Serveer de soep in kommen. Bon appetit!

Notities

Als je geen slowcooker hebt, dan kun je deze soep natuurlijk ook gewoon in een pan maken. De werkwijze is hetzelfde, maar laat de soep dan in een pan met dikke bodem op laag vuur pruttelen. De soep is dan na ongeveer 30 minuten klaar (als de kippendijen gaar zijn).
Trefwoord griep, groente, groentesoep, immuunboost, kip, slowcooker, soep