Begin februari las ik een nieuwsbericht over een terugroepactie voor verse spinazie. Hierop bleek teveel van de pesticide acetamiprid aanwezig te zijn en dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Vooropgesteld, ik schrijf deze blog niet om de betreffende supermarkt af te branden. Want bij de reguliere teelt van spinazie wordt nu eenmaal gebruikt gemaakt van pesticiden, zoals acetamiprid, en dan kan er altijd iets misgaan. Uiteindelijk blijft het mensen werk.

Waar ik wel iets van vind als gezondheidscoach, is de aanwezigheid van acetamiprid op voedingsmiddelen.

Acetamiprid is een ‘gewasbeschermingsmiddel’, zoals dat zo politiek verantwoord wordt omschreven. Een pesticide die valt onder de groep neonicotinoïden. Een groep pesticiden waar de laatste jaren nogal wat om te doen is.

Er lopen allerlei onderzoeken naar het verband tussen deze groep ‘gewasbeschermingsmiddelen’ en ziektes als Parkinson en Alzheimer. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de jarenlange discussies m.b.t. bijensterkte en neonicotinoïden..

Schadelijk voor je gezondheid

Het is goed om je te beseffen dat het niet alleen op de spinazie zit die je misschien 1 keer per maand een keer eet. Het zit op heel veel groente en fruit en daardoor krijg je ongemerkt veel meer van dit soort pesticides binnen. En dat is niet bevorderlijk voor je gezondheid.

Toevallig las ik dat er een producent al een heel eind gevorderd is om zijn biologische vervanger, op basis van etherische oliën, goedgekeurd te krijgen. Hopelijk is dit zo mooi als het lijkt en wordt het middel binnenkort in gebruik genomen.

Spinazie is gezond

Spinazie is een prachtige groente die vol zit met allerlei vitamines en mineralen. Deze groene krachtpatser bevat onder andere vitamine A en K, magnesium, ijzer, foliumzuur, antioxidanten en vezels.

Spinazie valt onder de bladgroentes en die bieden je veel gezondheidsvoordelen. Deze bladgroente bevat, zeker voor groente, aardig wat omega 3-vetzuren (138 mg per 100 gram).

De vezels vormen brandstof voor je darmbacteriën. Chlorofyl, wat de groene kleur geeft aan bladgroenten, speelt een belangrijke rol bij het versterken van je darmflora door de grote hoeveelheid zuurstof die dit bevat.

Verder is spinazie een basische groente, die je helpt om verzuring in je lichaam af te breken of te voorkomen. Lekker op je menu zetten dus!

Mocht je gevoelige darmen hebben of regelmatig last van een opgeblazen buik, dan adviseer ik je om het niet rauw, maar gewokt of gekookt te eten. Dat is makkelijker verteerbaar dan wanneer je het rauw eet in een smoothie of salade.

Wat kost verse spinazie in de supermarkt?

Ik heb daar een klein onderzoekje naar gedaan door online prijzen te vergelijken van een aantal grote supermarkten.

De uitkomst was ook voor mij een grote verrassing haha!

Omdat deze blog anders te lang werd, heb ik het onderzoek even apart uitgewerkt op deze pagina.

De grootste winst is je gezondheidswinst!

Het is natuurlijk fijn als je  kunt besparen op je boodschappen en in dit geval op spinazie. Maar wat mij betreft zit de grootste winst in je gezondheidswinst.

Dit heeft twee redenen:

  1. Biologische spinazie wordt geteeld zonder het gebruik van schadelijke pesticiden, zoals acetamiprid.
  2. Alle vitamines en mineralen blijven even goed behouden (en misschien wel beter) als bij verse spinazie, omdat er maar weinig heel tijd zit tussen oogst en invriezen (bij -40 graden Celsius). Voordat de verse groene blaadjes bewerkt en verpakt zijn gaat meer tijd, en dus vitamines en mineralen, verloren.

De lekkerste en goedkoopste spinazie zaai je zelf!

Weet je wat de goedkoopste en gezondste manier is om van spinazie te genieten?

Door deze zelf te zaaien. Doodsimpel en vers geplukt zo je pan of smoothie in, beter wordt het niet hoor wat mij betreft.

Je hoeft hier zelfs geen moestuin voor te hebben, want spinazie kun je ook prima telen in een speciekuip of balkonbak. Het enige dat je nodig hebt is een zakje biologische zaad, biologische (pot)grond, water en een beetje geduld. Hoewel.. dat laatste valt ook wel mee, want je kunt al 4-6 weken na het zaaien oogsten 🙂

Oh en als je nu je wenkbrauwen fronst omdat het je teveel ‘gedoe’ lijkt, dan wil ik je nog even een klein rekensommetje mee geven..

Low Budget verse spinazie eten

Op de video hierboven zaai ik  Vroeg Reuzenblad van de Bolster. Dat zakje biologisch zaad kost € 2,99 voor 50 gram zaden. Volgens de informatie van de Bolster kun je met dat zakje maar liefst 10 m2 spinazie zaaien. Een vierkante meter levert je maar liefst 3,5-4 kilo aan verse spinazie op!

Als je daarbij de blaadjes af snijdt in plaats van de plantjes met wortel en al de grond uit trekt, dan loopt de plant in de meeste gevallen weer uit. En zo kun je dus meerdere keren oogsten van hetzelfde stukje spinazie-plantje. Ideaal!

Dus reken maar uit, dat ene zakje zaden van € 2,99 (+ wat potgrond en arbeid) levert je zo voor minstens € 450 aan verse biologische spinazie op*.

(*Gebaseerd op de lage gemiddelde opbrengst per m2 en de gemiddelde prijs in de supermarkt voor biologische verse spinazie, uit mijn prijsonderzoek)

Verder nog vragen? 😉

Dus: Duik je tuin in of balkon op en zaai eens wat spinazie. Superleuk om te doen en de voldoening is groot! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de smaak..

Gezonde recepten met spinazie

Ondertussen is deze blog een compleet dossier over spinazie geworden.. Oops! En dat alleen maar door een nieuwsbericht..

Anyway, als je dan de juiste spinazie hebt gekocht of geteeld, dan wil je daar natuurlijk ook lekker mee aan de slag in de keuken.

Natuurlijk heb ik de nodige recepten met spinazie voor je ter inspiratie!

Welke je ook kiest, ik hoop dat je er van geniet en bewust kiest voor welke spinazie er wel en vooral niet op jouw bord beland..

Happy cooking!

Veggie Power soep

Groene smoothie

Groene shakshuka