Met de zomer en stijgende temperaturen in aantocht, deze keer een blog over sole. Sole is een zoutwater drankje dat een zinvolle toevoeging kan zijn voor je gezondheid. Zeker met warm weer, als je meer zweet en daardoor mineralen uitscheidt (of spoelt doordat je meer drinkt), is het verstandig hier op te letten.

Want door een vocht- en mineralen tekort kunnen vervelende klachten onstaan, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of een slap gevoel.

Gemakkelijk te voorkomen door sole, als je weet hoe en wanneer het wel/niet verstandig is om het te nemen.

De mens en de zee: een intieme verbinding

Evolutionair gezien is de mens voortgekomen uit de zee. Daarom is er een intieme verbinding tussen mensen en zee(water). Ons bloedplasma en hersenvocht heeft dezelfde samenstelling als zeewater. En onze hersenen hebben dezelfde vetzuursamenstelling als zeedieren.

Het is daarom logisch om regelmatig zeevoedsel (zoals vis, schelpdieren of zeegroenten) op je menu te zetten. Er zijn nog veel meer verbanden te vinden tussen mensen en de zee, daarover kun je meer lezen op het plaatje links.

Als je mineraalrijk zout in een verdunde oplossing drinkt, herkent je lichaam het daarom direct en wordt het gemakkelijk in je cellen opgenomen. Sole kan hierdoor helpen om snel je mineralen aan te vullen.

‘Evolutie-technisch’ is het logisch dat je de zee nodig hebt om gezond te blijven. Dat zit in onze genen en hoe verder je van je natuurlijke leefstijl verwijderd raakt, hoe makkelijker ziekte een voet aan de grond krijgt.

Er zijn tegenwoordig zelfs seaganisten, een voedingspatroon waarbij uitsluitend dierlijk voedsel uit de zee wordt gegeten (dus geen vlees). Hoe ik daar als leefstijl professional tegen aankijk, kun je lezen in dit artikel van 24Kitchen.

Keltisch zeezout bevat ruim 80 mineralen

Keltisch zeezout, een van de twee grondstoffen van sole, bevat ruim 80 verschillende mineralen en sporenelementen. Dat Keltisch zeezout zo rijk is aan mineralen, heeft te maken met de winning van dit zout. Dat wordt nog op ambachtelijke wijze (zoals de Kelten het ooit deden!) gedaan in Guérande in Bretagne.

Het zoute zeewater wordt daar door een ingenieus gangenstelsel geleid in een moerasgebied. Hierdoor ‘plakken’ mineralen uit de rijke klei aan het zout waardoor het zo’n waardevolle gezondheidsbooster wordt. Keltisch zeezout bevat mineralen en sporenelementen in de perfecte hoeveelheden, balans en onderlinge samenstelling.

De gezondheidswaarde van Keltisch zeezout is dus een hele andere dan die van gewoon keukenzout. Dat is een geraffineerd product waar bijna alleen maar natriumchloride in zit en geen waardevolle mineralen bevat.

Sole: een simpele manier om zout op te nemen

Sole is een zoutoplossing van Keltisch zeezout in water. Door 1 of 2 keer per dag een glas water met sole te drinken, kun je er heel gemakkelijk voor zorgen dat je broodnodige mineralen toevoegt aan je lijf.

Zout zorgt er voor dat je lichaam zichzelf kan reinigen en het beschermt ons. Zout zorgt er voor dat de zuurbase balans in je lijf goed blijft en de meeste mensen kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. Want onze Westerse eetstijl zorgt er voor dat je sneller verzuurt, waardoor je lijf niet optimaal functioneert en zichzelf steeds verder vervuilt.

Mineralentekort zorgt voor dure poep

Daarbij zijn mineralen uit (Keltisch) zeezout belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Veel mensen focussen zich wel op voldoende vitamines, maar zonder voldoende mineralen kan je lijf daar weinig mee. Want mineralen hebben een sleutelfunctie als het gaat om het opnemen van vitamines. Dus als je een mineralen tekort hebt, dan levert je hippe multivitamine weinig anders op dan dure poep… Dan kun je je geld net zo goed gelijk door de wc spoelen..

Veel mensen hebben een mineralen tekort, vaak veroorzaakt door chronische stress in combinatie met verkeerde voeding, te weinig bewegen en te weinig drinken.

Het toevoegen van sole kan dan een oplossing zijn, mits je je houdt aan enkele voorschriften.

Iets over zout en hoge bloeddruk

Wanneer je het woord ‘zout’ laat vallen, dan wordt dat vaak in één adem genoemd met hoge bloeddruk. Dat klopt deels, maar een nuancering is hier op zijn plek. Fabrieksmatig geproduceerde voeding bevat vaak veel te veel geraffineerd zout, wat nadelig kan zijn voor je gezondheid. Maar een hoge bloeddruk wordt niet alleen veroorzaakt doordat je (te)veel zout eet. Andere oorzaken kunnen zijn het eten van te weinig groenten, chronische stress, te weinig beweging en ontspanning, laaggradige ontsteking of andere stressoren.

Heb je last van een verhoogde bloeddruk, dan zou ik voorzichtig zijn met het nemen van sole. Je kunt dan beter eerst starten met het toevoegen van extra groenten/fruit en zo te zorgen voor meer mineralen (waaronder kalium, dat natrium neutraliseert) zonder dat je extra zout gebruikt of door te kiezen voor een hoogwaardig supplement met mineralen.

Hoe maak je Sole van Keltisch zeezout?

Het maken van sole is kinderlijk eenvoudig en echt een low budget manier om je gezondheid te verbeteren.

Benodigdheden

  • Glazen jampot met deksel (gesteriliseerd)
  • Keltisch zeezout (goede kwaliteit)
  • Water (bij voorkeur gefilterd)

Werkwijze

  • Vul de jampot voor 1/3 met Keltisch zeezout
  • Vul de jampot daarna voor 2/3 met (gefilterd) water en schroef het deksel er op
  • Schud daarna totdat je water grijzig van kleur en het meeste zout is opgelost. Als er nog wat op de bodem van de jampot blijft liggen dan is je water verzadigd met zout.

Zo gebruik je sole

Voeg een theelepel sole toe aan een groot glas water en roer dit goed door voordat je het opdrinkt. Zet de sole donker weg en ververs (indien nodig) elke 3 maanden.

In principe is 1 glas per dag meer dan voldoende, tenzij je veel mineralen verliest. Dan kan een 2e glas zinvol zijn. Denk bijvoorbeeld aan een 2e glas als je intensief sport, naar de sauna bent geweest, het extreem warm is waardoor je veel zweet, bloed hebt verloren (bv menstruatie) of veel water drinkt.

Wat moet ik onthouden?

Keltisch zeezout is rijk aan mineralen en kan een zinvolle toevoeging zijn aan je voedingspatroon. Sole is een verdunde zoutoplossing die je één of tweemaal per dag kunt drinken om te zorgen voor voldoende (Keltisch zee) zout- en mineralen inname.

Geraffineerd zout uit bewerkte voeding is niet rijk aan mineralen, maar bevat uitsluitend natriumchloride. Teveel geraffineerd zout heeft een negatief gezondheidseffect, waaronder een vergrote kans op te hoge bloeddruk.

Wat kan ik nog meer doen?

Wil je aan de slag om je gezondheid te versterken met een gezond voedingspatroon? En wil je dat doen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van oervoeding en wil je dit liefst in je eigen tempo doen? Kijk dan eens naar mijn online training Feniks Food (PLUS).