Oh jongens, deze salade… Ik ben er helemaal wild over, zo super lekker is hij. Ik maakte deze voor de lunch en we hebben er echt van genoten. Doordat de pompoen geroosterd wordt is hij heerlijk zacht en maakt dat de salade een beetje lauwwarm is, in plaats van volledig koud. Persoonlijk vind ik dat wel prettig eten in de koude wintermaanden.

En koud is het, want hier in Frankrijk ligt een flink pak sneeuw rondom onze boerderij. Prachtig! Zeker met een zonnetje erbij. Maar het maakt het ook extra belangrijk om goed voor je lijf te zorgen, zodat je er een beetje fit bij blijft.

We lunchen hier dus vaak met soep en/of salade, zodat we zorgen voor voldoende groente (minimaal 500 gram per dag!). Ik zorg er daarbij voor dat onze gerechten voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten bevatten, zodat ze goed verzadigen en we alles binnen krijgen wat we nodig hebben op een dag.

Dat dat voor veel mensen lastig is, blijkt wel uit het aantal vragen dat ik hier altijd over krijg. Daarom heb ik in mijn online training Feniks Food ook een aantal modules hierover gemaakt, zodat je je nooit meer hoeft af te vragen of je wel genoeg binnen krijgt. Handig!

Anyway, deze salade.. Het is niet veel werk, maar het roosteren van de pompoen neemt natuurlijk wel even wat oventijd in beslag. Als je wat extra pompoen roostert, dan ben je de dag er op ook zo klaar. Of je maakt er een soepje van, ook lekker! Terwijl de pompoen ligt te garen in de oven, kun jij ondertussen even de rest van de salade voorbereiden, zo gepiept!

Pompoen en rode biet zijn trouwens hele mooie bronnen van cellulaire koolhydraten.

Wat zijn cellulaire koolhydraten?

Bij cellulaire koolhydraten zijn de koolhydraten omgeven door een celwand, hierdoor vindt de opname geleidelijk plaats bij afbraak van de celwand tijdens de spijsvertering. De energie komt daardoor langzaam vrij (grotendeels in de darmen) en verstoort je bloedsuikerspiegel nauwelijks. Je vindt dit type koolhydraten voornamelijk in knol groenten, zoals pompoen, bieten, pastinaken, wortels en knolselderij.

Bovendien bevat dit type koolhydraten veel vezels die een geweldige voedingsbron zijn voor je goede darmbacteriën. Echt voer voor je darmen dus!

Overigens bestaan er ook acellulaire koolhydraten, die vind je met name in suiker en granen zoals brood, pasta, koekjes, cola enz. Die zorgen juist wel voor een bloedsuikerstijging, doordat de koolhydraten niet omgeven zijn door een celwand. Hierdoor komen ze vrijwel direct vrij als je ze eet en stijgt de bloedsuikerspiegel snel.

Helaas zorgt deze korte, snelle piek er ook voor dat je je daarna zo duf als een konijn voelt en al snel weer honger hebt. Daar komt bij dat de afgebroken restanten een voedingsbodem zijn voor slechte bacteriën, met beschadiging in je darmwand of laaggradige ontsteking tot gevolg.

Het beste kun je dus kiezen voor cellulaire koolhydraten uit groente. Daar zitten er in deze maaltijdsalade meer dan genoeg van, waardoor de salade goed verzadigt, je lijf vult met de juiste koolhydraten die je langdurig energie geven én je darmen ‘knuffelt’. En hij is nog superlekker ook, dus wat wil een mens nog meer?

Wil je meer van dit soort recepten?

Dan is mijn Feniks Food kookboek misschien interessant voor je! Daarin vind je ruim 30 gluten- en lactosevrije recepten voor elk moment van de dag.

Check hier het speciale aanbod en mijn kookboek zit direct in je mailbox! Happy Cooking!

Salade met pompoen, rode biet en kikkererwten

Esther
Een heerlijke maaltijdsalade vol gezonde eiwitten, vetten en koolhydraten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Salade
Keuken OERvoeding
Porties 2 personen

Equipment

 • Oven

Ingrediënten
  

 • 0,25 stuk Pompoen
 • 1 eetlepel Ras el Hanout kruiden
 • 2 eetlepels Olijfolie
 • 1 theelepel Chilivlokken (optioneel)
 • 1 theelepel Zout (Keltisch of Himalaya)
 • 4 kropjes Romaine sla
 • 200 gram Kikkererwten (pot)
 • 1 x limoendressing met avocado en plantaardige yoghurt (zie recept hieronder of gebruik een eigen dressing)
 • 2 eetlepels Spicy Salade notenmix (zie recept hier onder of gebruik gemengde noten)

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Snijd de pompoen in plakken van ongeveer een centimeter dik en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Maak een marinade met de olijfolie en de kruiden. Verdeel deze over de pompoen en schep alles even goed om zodat de smaakmakers goed verdeeld zijn.
 • Zet de pompoen in de oven en gaar de plakken in 15-20 minuten gaar.
 • Haal de slablaadjes van de romaine sla los en spoel ze even goed schoon.
 • Snijd de blaadjes in de lengte doormidden en verdeel deze over de borden.
 • Dep de voorgekookte bieten even droog en snijd ze in plakjes. Verdeel daarna over de borden.
 • Laat de kikkererwten goed uitlekken en verdeel over de borden.
 • Voeg de pompoenplakken, dressing en gehakte noten toe.

Notities

Trefwoord kikkererwten, noten, pompoen, rode biet, salade, sla