Dit is nu typisch zo’n recept dat laat zien dat lekker en gezond heel goed samen gaan. En ook dat het allemaal echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Dit kan eigenlijk niet mislukken..

Avocado is gezond

Over de gezondheidsvoordelen van avocado is al veel geschreven, het staat bekend als echte ‘powerfood’. Avocado zit bommetje vol met gezonde vetten die ontstekingen kunnen verminderen. Ze zijn ook rijk aan vitamines, mineralen en fytonutriënten. De gezondheidseffecten van avocado, mits je ze minimaal 1 x per week nuttigt, kunnen onder andere een verlaging van de bloeddruk, vermindering van oxidatieve stress en (laaggradige) ontsteking en een verlaging van het LDL cholesterol.

Naast avocado zijn eieren een perfecte toevoeging aan je maaltijd. Ze zorgen voor verzadiging en bieden je waardevolle voedingstoffen. Eiwit wordt ook wel proteïne genoemd, wat vrij vertaald ‘eerste bouwstof’ betekend. Voldoende eiwit eten is belangrijk voor een goede gezondheid.

Nu kun je avocado eiersalade prima zo eten of met je favoriete glutenvrije crackers, rijstwafels, sla of portie snackgroente om mee te dippen. Maar.. als je echt iets feestelijks wilt maken, dan is onderstaand recept een leuke upgrade. Ik heb wat smakelijke extra’s toegevoegd en dit prachtige bordje voor je gemaakt. Gewoon om je te laten zien dat het echt niet moeilijk is om creatief te zijn met je voeding. En zodat je je maaltijd in een handomdraai voor jezelf en je tafelgenoten een ware lust voor het oog én de smaak papillen kunt maken.

Geniet ervan!

Salade zalmroosjes met avocado eiersalade

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen:

  • 4 eieren
  • 1 avocado
  • ½ komkommer
  • 2 bosuitjes
  • 2 el citroensap
  • 2 el plantaardige yoghurt of zelfgemaakte mayo
  • 1 tl Dyon mosterd
  • 1 tl kerrie poeder
  • Snufje (zoet) paprika poeder
  • (Keltisch) Zeezout
  • Peper
  • Gemengde sla naar keuze
  • Witlof of Romaine sla
  • 200 gram gerookte zalm

Hoe maak je het?

Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard.

Snijd ondertussen de bosuitjes in ringetjes. Snijd de komkommer over de lengte in vieren en verwijder de zaadlijsten (anders wordt het waterig) en snijd de
komkommer daarna in kleine blokjes. Snijd de avocado overlangs doormidden en lepel het vruchtvlees eruit, snijd dit daarna in kleine blokjes.

Giet het kookwater van de eieren af en laat ze even schrikken onder de koude kraan. Pel ze daarna af en snijd in blokjes.

Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar, samen met het citroensap, yoghurt/mayo, mosterd en kerrie poeder. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Om de zalmroosjes te maken snijd je langwerpige stroken van de zalm. Rol deze op en snijd de onderkant recht af. Je kunt het roosje nog wat modelleren door de onderkant iets samen te knijpen, de ‘blaadjes’ gaan dan wat wijder uit elkaar staan. De restanten van de zalm kun je in de koelkast bewaren voor morgen, lekker in bv een omelet of in je soep :).

Maak je schuitjes door losse blaadjes van de witlof of Romaine sla te vullen met een flinke eetlepel van de avocado eiersalade. Strooi een klein snufje paprika poeder over je schuitjes.

Nu gaan we de salade opmaken. Pak een bord of schaal en verdeel de gemengde sla er over. Verdeel vervolgens de zalmroosjes en de gevulde schuitjes over je salade heen. Je kunt de salade naar wens afmaken met verse kruiden, noten, pitten of zaden.

Eet smakelijk!