Vanochtend was de eerste Lunch & Learn, super leuk! Lunch & Learn is een nieuwe activiteit, waarbij ik maandelijks live ga koken via Zoom.  Ik kook gezonde, lekkere recepten die passen binnen een OERsterke leefstijl. Zonder poespas eenvoudige, maar smakelijke recepten zonder dat je ‘uren’ in de keuken staat. En het toffe is dat jij direct met me mee kunt koken! Hoe leuk is dat?

Jij bepaalt!

Nog leuker en interactiever is dat de deelnemers vooraf kunnen kiezen voor gerecht A of gerecht B. Jij kunt dus mee bepalen wat ik ga koken! Via mijn stories koos uiteindelijk 80% van de stemmers voor avocado eiersalade. En dat snap ik wel, want die is superlekker! Dit recept staat bij ons regelmatig op tafel bij de lunch of als dip bij de borrel.

Dit is nu typisch zo’n recept dat laat zien dat lekker en gezond heel goed samen gaan. En ook dat het allemaal echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Dit kan eigenlijk niet mislukken..

Avocado is gezond

Over de gezondheidsvoordelen van avocado is al veel geschreven, het staat bekend als echte ‘powerfood’. Avocado zit bommetje vol met gezonde vetten die ontstekingen kunnen verminderen. Ze zijn ook rijk aan vitamines, mineralen en fytonutriënten. De gezondheidseffecten van avocado, mits je ze minimaal 1 x per week nuttigt, kunnen onder andere een verlaging van de bloeddruk, vermindering van oxidatieve stress en (laaggradige) ontsteking en een verlaging van het LDL cholesterol.

Naast avocado zijn eieren een perfecte toevoeging aan je maaltijd. Ze zorgen voor verzadiging en bieden je waardevolle voedingstoffen. Eiwit wordt ook wel proteïne genoemd, wat vrij vertaald ‘eerste bouwstof’ betekend. Voldoende eiwit eten is belangrijk voor een goede gezondheid.

Lunch and Learn, de upgrade

Tijdens de eerste editie van Lunch and Learn heb ik dus, samen met de deelnemers, avocado eiersalade gemaakt. Nu kun je die prima zo eten of met je favoriete glutenvrije crackers, rijstwafels, sla of portie snackgroente om mee te dippen. Maar.. als je echt iets feestelijks wilt maken, dan is onderstaand recept een leuke upgrade. Ik heb wat smakelijke extra’s toegevoegd en dit prachtige bordje voor je gemaakt. Gewoon om je te laten zien dat het echt niet moeilijk is om creatief te zijn met je voeding. En zodat je je maaltijd in een handomdraai voor jezelf en je tafelgenoten een ware lust voor het oog én de smaak papillen kunt maken.

Geniet ervan!

Deel jouw creatie op social media en win!

Loopt het water je al in de mond bij het zien van deze smakelijke salade? Ik zou het tof vinden dat als je deze maakt je een foto deelt via jouw social media en mij daarin tagt (@feniksvitaal). Onder de inzendingen verloot ik een OERsterk Receptenmagazine! Mee doen kan tot 28 februari. In maart volgt er weer een nieuwe Lunch and Learn!

Salade zalmroosjes met avocado eiersalade

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen:

  • 4 eieren
  • 1 avocado
  • ½ komkommer
  • 2 bosuitjes
  • 2 el citroensap
  • 2 el plantaardige yoghurt of zelfgemaakte mayo
  • 1 tl Dyon mosterd
  • 1 tl kerrie poeder
  • Snufje (zoet) paprika poeder
  • (Keltisch) Zeezout
  • Peper
  • Gemengde sla naar keuze
  • Witlof of Romaine sla
  • 200 gram gerookte zalm

Hoe maak je het?

Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard.

Snijd ondertussen de bosuitjes in ringetjes. Snijd de komkommer over de lengte in vieren en verwijder de zaadlijsten (anders wordt het waterig) en snijd de
komkommer daarna in kleine blokjes. Snijd de avocado overlangs doormidden en lepel het vruchtvlees eruit, snijd dit daarna in kleine blokjes.

Giet het kookwater van de eieren af en laat ze even schrikken onder de koude kraan. Pel ze daarna af en snijd in blokjes.

Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar, samen met het citroensap, yoghurt/mayo, mosterd en kerrie poeder. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Om de zalmroosjes te maken snijd je langwerpige stroken van de zalm. Rol deze op en snijd de onderkant recht af. Je kunt het roosje nog wat modelleren door de onderkant iets samen te knijpen, de ‘blaadjes’ gaan dan wat wijder uit elkaar staan. De restanten van de zalm kun je in de koelkast bewaren voor morgen, lekker in bv een omelet of in je soep :).

Maak je schuitjes door losse blaadjes van de witlof of Romaine sla te vullen met een flinke eetlepel van de avocado eiersalade. Strooi een klein snufje paprika poeder over je schuitjes.

Nu gaan we de salade opmaken. Pak een bord of schaal en verdeel de gemengde sla er over. Verdeel vervolgens de zalmroosjes en de gevulde schuitjes over je salade heen. Je kunt de salade naar wens afmaken met verse kruiden, noten, pitten of zaden.

Eet smakelijk!