Soms heb je gewoon trek in iets hartigs om je tanden in te zetten. In plaats van te grijpen naar bewerkte tussendoortjes, biedt deze cake een voedzaam en lekker alternatief. Het geeft je langdurige energie zonder toegevoegde suikers of ongezonde vetten.
Vandaar dat ik deze hartige cake met pompoen heb ontwikkeld. Terwijl de meeste cakes zoet zijn, biedt deze hartige variant een unieke, smaakvolle ervaring. Perfect voor wie eens wat anders wil proberen!
Door het gebruik van kruiden en specerijen krijgt de pompoencake een heerlijke smaakboost. Ik heb in dit recept Provençaalse kruiden gebruikt, maar daar kun je natuurlijk prima wat anders voor kiezen, zoals Ras el Hanout of Italiaanse kruiden. Het is de perfecte gelegenheid om je favoriete kruidenmixen uit te proberen.
Uit één recept krijg je maar liefst 12 porties vol gezonde koolhydraten, vezels, eiwitten en vetten. Als dat niet super praktisch is weet ik het ook niet meer. Heerlijk om vers te eten of (deels) in te vriezen. Dan grijp je niet snel mis als je een keer zin hebt in iets hartigs!
Deze hartige pompoen cake is heerlijk bij soep of salade of als gezond tussendoortje voor als je nog wilt gaan sporten. Of als ontbijt..🤭

De gezondheidsvoordelen van pompoen

Pompoen is echt een gezondheidsbooster! Deze gezonde snack heeft daarom een aantal gezondheidsvoordelen:

  • Pompoen is rijk aan vitamine A, C en E.
  • Pompoen is rijk aan antioxidanten.
  • Dit recept bevat veel vezels, dit draagt bij aan gezonde darmen.
  • Amandel(meel) is rijk aan mineralen, waaronder magnesium, zink en kalium.
  • Teff(meel) is rijk aan mineralen, waaronder magnesium en ijzer en is zeer vezelrijk.
  • Dit recept is verzadigend door een combinatie van de gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten.

Dit maakt pompoen niet alleen een lekkere, maar ook een gezonde keuze voor in je maaltijden.

Zonder smaakmakers kan pompoen wat flauw smaken. Om gerechten zoals deze hartige pompoencake echt tot leven te brengen, is het gebruik van de juiste kruiden essentieel. Kruiden en specerijen kunnen een gerecht transformeren en het nog voedzamer, smaakvoller en gezonder maken. Kruiden en specerijen bieden naast smaak ook gezondheidsvoordelen door de vele antioxidanten die ze bevatten.

Wil jij lekkere en gezonde maaltijden koken zónder allerlei kant-en-klare meuk?

Heb je zin om je keukenavonturen naar een hoger niveau te tillen? Ik heb iets speciaals voor je! In mijn gratis e-book deel ik 10 heerlijke, gezonde kruidenmixen die je eenvoudig zelf kunt maken. Deze mixen zijn perfect om te gebruiken in allerlei gerechten, zoals soepen, salades, ovengerechten en nog veel meer.

Vraag mijn gratis e-book nu aan en ontdek direct hoe je met simpele kruiden je maaltijden gezonder en smaakvoller kunt maken!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hartige pompoen cake

Esther Barkey / Feniks Vitaal
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken OERvoeding

Equipment

  • 1 Blokrasp of keukenmachine met rasp functie
  • 1 Oven
  • 1 Ovenschaal
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • 600 gram Butternut pompoen (gewone kan ook)
  • 1 stuk rode ui
  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram teffmeel
  • 6 stuks eieren
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 2 theelepel bakpoeder
  • Peper / Zout
  • Noten / Pitten / Zaden Mengsel naar keuze / optioneel
  • 1 snuf chilivlokken Optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de pompoen en rasp deze daarna grof met een blokrasp of keukenmachine. Doe de pompoen daarna in een grote kom.
  • Pel en snipper de rode ui fijn en voeg toe aan de kom.
  • Breek de eieren boven de kom en voeg daarna amandelmeel, teffmeel, bakpoeder, kruiden, peper/zout en eventueel de chilivlokken toe. Roer daarna alles goed door elkaar.
  • Bekleed een ovenschaal met bakpapier en verdeel de inhoud van de kom over de bodem.
  • Strooi (gehakte) noten / pitten / zaden over de cake en druk deze iets aan.
  • Zet je cake in de oven en bak deze in 40-45 minuten af.
  • Verwijder de cake uit de ovenschaal en laat afkoelen op een rekje.
  • Snijd de cake daarna in 12 vierkanten.

Notities

TIP: Je kunt de afgekoelde blokken cake ook inpakken met vershoudfolie en daarna invriezen.
TIP: Met mijn Gratis Ebook 10 lekkere, gezonde kruidenmixen om zelf te maken geniet van de lekkerste smaakexplosies zónder meuk. Maak je eigen Provençaalse mix en grijp nooit meer mis.
Trefwoord butternut, gezond, hartig, pompoen, snack, tussendoortje