Bramen, ze zijn er weer! Zowel onze moestuin als de struiken met wilde bramen op en om ons erf hangen weer vol. En het is echt een mega goed bramenjaar hier in Frankrijk. Ik heb inmiddels al een kilo of 5 in de vriezer zitten, er staan al tig potten met bramenjam op de plank en we eten bijna dagelijks bramen in onze smoothie bowl. Vorige week deelde ik een polletje in mijn Instagram stories en daaruit bleek dat veel mensen behoefte hebben aan recept inspiratie met bramen.
Want deze zwartpaarse krachtpatsers zijn erg populair en dat kan ik goed begrijpen. Heerlijk zoet (tenminste.. als je ze op het juiste moment plukt) én vaak gratis en voor niets te plukken in je woonomgeving.
Gluten- en suikervrije plaatkoek met bramen
In het kader van ‘u vraagt wij draaien’, heb ik een nieuw recept ontwikkeld met bramen. Deze heerlijke plaatkoek met bramen en appel heb ik inmiddels al een aantal keer gemaakt om uit te testen en hij valt hier goed in de smaak. Deze plaatkoek is glutenvrij en suikervrij (of beter gezegd vrij van geraffineerde suiker, want fruit bevat wel natuurlijke suikers) en simpel om te maken.
Je kunt de plaatkoek trouwens prima in stukken snijden en een aantal dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem ook invriezen, dan zou ik elk stuk even in vershoudfolie verpakken en dan in een ziplock zak invriezen.
Bramen zijn rijk aan vitamines en mineralen
Bramen zijn niet alleen super lekker, maar ook super gezond voor je! Ze zijn enorm rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten o.a. vitamine C, vitamine K, polyfenolen, ellaginezuur, vezels en anthocyaan verbindingen.
Bramen zitten vol met antioxidanten, die bijdragen aan een sterke weerstand en veroudering afremmen. Ze bevatten ook polysachariden (complexe koolhydraten) die bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in je maag-darm stelsel en zelfs pathogenen (ziekmakende bacteriën) kunnen afremmen en afvoeren. Daar kun je in dit wetenschappelijke artikel meer over lezen.
Overigens zijn bessen in zijn algemeenheid verstandig om regelmatig op je menu te zetten om die reden, maar de braam heeft echt een streepje voor…
Want wat de braam extra bijzonder maakt, is dat er meer van deze gezondheidsbevorderende stoffen in zitten dan bijvoorbeeld in blauwe (en andere) bessen en dat ze makkelijker opneembaar in je cellen zijn.
Bramen zelf plukken
Daarbij.. Je kunt ze bijna altijd gratis ergens plukken, dus wat dat betreft zijn bramen ook een stuk vriendelijker voor je portemonnee dan blauwe bessen.
Mocht je trouwens zelf gaan plukken, let dan wel even op wáár je ze plukt. Globaal pluk ik nooit bramen ónder kniehoogte en bóven mijn hoofd. Waarom? Heel simpel, vossen (en honden) willen nog wel eens tegen de struiken staan plassen of poepen en dat is dan weer iets minder bevorderlijk voor je gezondheid. En de bramen boven je hoofd.. Die zijn voer voor de vogels wat mij betreft!
Happy Cooking!
P.s. Wil je ook de bramensaus maken die je op de foto ziet? Dan kun je hier het recept vinden.
Wil jij lekkere en gezonde maaltijden koken zónder allerlei kant-en-klare meuk?
Download mijn gratis Ebook met daarin 10 gezonde kruidenmixen om zelf te maken!
- Simpele stappen en snel te maken.
- Pure, natuurlijke ingrediënten en zonder meuk
- Goedkoper, gezonder én lekkerder!
Glutenvrije plaatkoek met bramen en appel
Equipment
- 1 Blender of staafmixer
- 1 springvorm
- 1 vel bakpapier
Ingrediënten
- 100 gram kokosrasp
- 3 stuks eieren
- 2 stuks appels
- 100 gram bramen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
- Schil 1 appel, verwijder het klokhuis en snijd hem daarna in blokjes. Doe de appelblokjes in een kom als je een staafmixer gebruikt of in de blender.
- Voeg de inhoud van de drie eieren toe aan de kom/blender.
- Mix of blend een glad mengsel van de appel en eieren. Als je een blender hebt gebruikt, doe het beslag dan in een kom.
- Meng de kokosrasp door het beslag.
- Verwijder bij de 2e appel het klokhuis en snijd deze daarna in blokjes
- Voeg de appelblokjes toe aan het beslag en roer dit even door elkaar zodat het goed vermengt.
- Bekleed een springvorm met bakpapier (ook de zijkant).
- Giet het beslag in de spingvorm en verdeel dit met een lepel gelijkmatig over de bodem.
- Verdeel de bramen over de plaatkoek en zet de springvorm daarna in de oven.
- Bak de plaatkoek in 30-45 minuten af (afhankelijk van de je oven kan de baktijd iets verschillen). De plaatkoek is gaar als een saté prikker er schoon uit komt. Bon appetit!
Geef een reactie