Pak je pauze!

Dag 3

Hoe vaak moet je een mini pauze houden?

Om je stresslevel in de gaten te houden, kun je het beste minimaal ieder uur een mini pauze inlassen. Zet desnoods een melding op je telefoon of desktop aan, zodat je er aan wordt herinnerd. Want voor je het weet laat je je meeslepen in de ratrace en vliegt de ochtend om.

Mini pauzes resetten je brein en brengen je weer tot rust. Het maakt je ook bewuster van hoe je je erbij zit, hoe je je voelt en wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Je wordt er scherper van en maakt betere keuzes voor jezelf. Een superpraktische tool dus om in te zetten en heel eenvoudig. Precies zoals ik het graag heb :-).

Na afloop van deze challenge heb je 15 mini pauzes te pakken om naar hartenlust mee te spelen en te variëren!

#11 Audiofile Water (2 minuten)

Is er iets ontspannender dan het luisteren naar een kabbelend beekje?

Onderstaande mini break heb ik voor je gemaakt. De audio is opgenomen bij onze eigen bron met beekje op onze camping weide onze boerderij in de Franse Cantal. Dit is toch genieten?

Hoe werkt het?

Heel simpel! Doe je oordopjes in, druk op play en relax. De opname duurt precies 2 minuten en stopt vanzelf.

#12 Zingen

Zet de radio aan en mee bleren maar! Muziek brengt je gelijk in een vrolijke stemming, tenminste.. als je het juiste kanaal weet te vinden :). Voor instant vrolijkheid kun je deze Happy Tunes playlist op Spotify luisteren. Meezingen gegarandeerd!

#13 Los een puzzel op

Puzzelen werkt stressverlagend, verbetert je gemoedstoestand én draagt bij aan het gezond houden van je brein. Het regelmatig oplossen van een puzzel vergroot namelijk je neuroplasticiteit. Door nieuwe puzzels op te lossen draag je je brein uit en worden nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt. Zo puzzel je je brein dus slimmer en flexibeler!

Het maakt niet uit of je nu kiest voor een legpuzzel (Leuk met de hele afdeling!) of dat je een kruiswoordraadsel of sudoku doet. Leg bij voorkeur een puzzelboekje op je bureau, zodat je even weg bent bij je scherm. Lukt dat niet, dan kun je hier of hier ook online puzzelen.

Have fun en verbeter je hersenfunctie met puzzelen!

#14 Adem in, adem uit (I-breath-brake oefening)

Om even lekker te ontspannen, heb ik nog een ademhalings oefening voor je. Je kunt deze gewoon zittend doen. Dus ga rechtop en ontspannen zitten. Deze oefening heet ‘I-Breath-Brake’ en je doet ‘m als volgt:

Haal diep adem en vul je longen en buik volledig met lucht, totdat je niet meer kunt inademen. Hou je adem daarna kort vast, zo’n 2-3 seconden. Daarna adem je uit door op onspannen wijze alle lucht in één keer uit je longen te laten vallen (een soort extreme zucht). Hierna blijf je relaxt zitten en wacht je totdat je vanzelf een ademhalingsprikkel krijgt. Vervolgens herhaal je de oefening een paar keer en merk je dat je weer ontspannender wordt.

LET OP: Het kan zijn dat je, na een paar rondjes, minder snel een ademhalingsprikkel krijgt. Dat is niet erg, dat komt omdat je lijf dan nog verzadigd is met zuurstof. Sommige mensen worden hier angstig of onrustig van, maar weet dat dit een heel normaal verschijnsel is 🙂

#15 Reset je brein met een ‘brain break’

Zit je al de hele dag op je scherm te turen en ben je gaar van het beeldschermwerk? Dan is dit het moment om aan de slag te gaan met een mini workout om je brein te resetten. De Australische Lizzie Williamson heeft een 2-minuten workout bedacht die helpt om je brein weer helder en fit te krijgen. De oefeningen zijn heel eenvoudig en voor iedereen uit te voeren. Je vindt de video hiernaast.

Mocht je het leuk vinden om tijdens je mini pauzes een kleine workout te doen, check dan zeker even het YouTube kanaal van Lizzie. Dat staat vol met nog veel meer 2 minuten work-outs!

Dat was ‘m…

Zo, dat waren ze, de laatste set met 5 mini-pauzes van 2 minuten elk. De afgelopen dagen heb je van alles kunnen uit proberen en heb je, als het goed is tenminste, je dagelijkse werkzaamheden onderbroken met mini-pauzes. Hoe heb je het ervaren? Merkte je dat de spanning inderdaad minder hoog opliep? Vond je het leuk om tussendoor even wat anders te doen? Of was het ‘een uitdaging’ om het in je planning te proppen?

Mocht je het leuk vinden, dan hoor ik graag hoe je deze Pak je pauze challenge vond. En welke positieve effecten je hebt gemerkt m.b.t. je stress-level en hoe je je aan het einde van de (werk)dag voelt. Was je inderdaad minder vermoeid?

Voor nu wens ik je heel veel succes en plezier de komende tijd met je mini pauzes. Ik hoop dat je je er bewust van bent hoeveel invloed je zelf kunt uitoefenen op stress en dat het ook vooral simpel en leuk kan zijn. Je kunt alle ideeën uit deze Pak je pauze challenge nog zo vaak terug kijken (en luisteren!) als je wilt.

Is het voor jou tijd om te kiezen voor de juiste zelfzorg?

Ik kan me voorstellen dat je meer hulp nodig hebt bij het managen van de juiste zelfzorg. Want het invoeren van mini pauzes is zeker zinvol, maar daarmee verdwijnen natuurlijk niet al je gezondheidsproblemen ineens als sneeuw voor de zon (ik doe graag aan verwachtingsmanagement haha).

Want naast dat opgejaagde gevoel en het altijd ‘aan’ staan krijg je vast ook steeds meer last van vage klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of darmklachten. En aan het einde van de dag stort je jezelf compleet levensmoe op de bank waardoor je je kinderen net iets te vaak afbekt (en je daarna weer mega schuldig voelt). Of als je als Toos libido-loos door het leven gaat, dan wordt het tijd voor actie!

Speciaal voor ambitieuze vrouwen die op hun tandvlees lopen en van zichzelf eindelijk eens de hoogste prioriteit gaan maken heb ik de online training Feniks Food PLUS ontwikkeld. Een praktische online training waarmee je weer energie krijgt, je vage klachten vermindert en gewoon weer lekker in je vel komt te zitten. Zonder ingewikkeld gedoe of urenlang in de keuken staan. Je kunt de training gewoon in je eigen tijd volgen en alle 12 modules én alle extra’s zo vaak kijken als je wilt. Je krijgt namelijk een jaar lang toegang tot de training, dus je kunt het in je eigen tempo volgen. En voor de prijs hoef je het niet te laten..

Meer weten? Klik op de knop hieronder.