Pak je pauze!

Dag 2

Hoe vaak moet je een mini pauze houden?

Om je stresslevel in de gaten te houden, kun je het beste minimaal ieder uur een mini pauze inlassen. Zet desnoods een melding op je telefoon of desktop aan, zodat je er aan wordt herinnerd. Want voor je het weet laat je je meeslepen in de ratrace en vliegt de ochtend om.

Mini pauzes resetten je brein en brengen je weer tot rust. Het maakt je ook bewuster van hoe je je erbij zit, hoe je je voelt en wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Je wordt er scherper van en maakt betere keuzes voor jezelf. Een superpraktische tool dus om in te zetten en heel eenvoudig. Precies zoals ik het graag heb :-).

Na afloop van deze challenge heb je 15 mini pauzes te pakken om naar hartenlust mee te spelen en te variëren!

#6 Audiofile Bergweide (2 minuten)

Laat je meenemen naar een Franse bergweide! Even helemaal weg en rustig genieten van het meditatieve geklingel van koebellen.

Onderstaande mini break heb ik voor je gemaakt. De audio is opgenomen vlakbij onze boerderij in de Franse Cantal. Ik geniet altijd enorm van de koeien en hun bellen. Ik hoop dat jij ook geniet van deze mini break.

Hoe werkt het?

Heel simpel! Doe je oordopjes in, druk op play en relax. De opname duurt precies 2 minuten en stopt vanzelf.

#7 Rekken en strekken

Als je als een malle zit te rammen op je toetsenbord, dan verkramp je gemakkelijk waardoor je rugklachten of stijve schouders kunt krijgen. Deze mini pauze helpt om dat te voorkomen. We gaan even lekker rekken en strekken!

Oefening 1: Hiervoor kun je blijven zitten. Draai rondjes met je enkels: tien keer naar rechts, daarna tien keer linksom. Je kunt hetzelfde doen met je armen, door je polsen los te draaien. Het lijkt simpel, maar als je hem regelmatig uitvoert heeft het een positief effect.

Oefening 2: Ga rechtop zitten en zet je linkerhand over je rechterdijbeen (op de stoel dus). Je rechterhand zet je achter je neer. Zo maak je een voorzichtige draaiende beweging. Vervolgens draai je je naar rechts, zodat je nu achterom kijkt. Ga vervolgens weer recht zitten en doe hetzelfde aan de andere kant. Herhaal deze oefening een paar keer.

Oefening 3: Deze oefening gaat het beste als je staat. Zet je benen wat wijder, zodat deze buiten je schouders gepositioneerd staan. Strek je armen boven je hoofd en pak je handen vast. Buig dan voorzichtig naar rechts. Je voelt nu de stretch in je rug en tussen je ribben. Kom terug naar de start positie, en buig je vervolgens naar links. Herhaal deze oefening zo’n tien keer.

#8 Nadi Shodhana (ademhalingsoefening)

Deze ademhalingsoefening tegen stress heet de ‘Nadi Shodhana’ en is afkomstig uit de yoga-wereld. Deze oefening is bedoeld om stress te verminderen en meer in balans te komen. De oefening wordt zittend uitgevoerd, op een stoel of eventueel op de grond in kleermakerszit.

Plaats je rechterduim op je rechter neusgat en adem diep in via je linkerneusgat. Als je niet dieper in kunt ademen, wissel je van kant: je sluit nu het linker neusgat af met de ringvinger van je rechterhand. Adem vervolgens weer uit via je rechter neusgat. Ga hier afwisselend een paar minuten mee door. Als het goed is, voel je je na deze oefeningen om te ontspannen een stuk kalmer en meer gefocust.

Deze oefening is in het begin misschien even wat lastiger door het plaatsen van je vingers op het juiste neusgat, maar het is de moeite waard om deze oefening onder de knie te krijgen. Hierdoor wordt namelijk de energie tussen je linker- en rechterhersenhelft weer in balans gebracht, waardoor je meer rust en minder stress zult ervaren.

#9 Staar uit het raam

Doe even helemaal niks! Staar 2 minuten uit het raam, bij voorkeur naar groen. Maak je hoofd leeg en staar… Als je naar een groene omgeving kunt kijken (bijvoorbeeld een bos of groenstrook) dan geeft dat een extra rustgevend effect doordat je meer contact maakt met de natuur.

#10 Kletsen

Laat de boel even de boel en neem even kort de tijd voor een sociaal praatje met een collega, de buurvrouw of wie dan ook. Je hoeft hierbij wat mij betreft niet strikt op die 2 minuten te letten. Sociaal contact zorgt er voor dat we ons veilig voelen (das een evolutionair dingetje), waardoor je stress level zal zakken. En dan niet gaan lopen mopperen, maar gewoon een praatje over koetjes en kalfjes. Enjoy!

Tot morgen!

Dat waren ze, de mini pauzes voor dag 2. Morgenochtend kom ik bij je terug, voor de tweede dag vol verrassende ideeën voor jouw mini-pauzes. Fijne dag vandaag!