Pak je pauze!

Dag 1

Jaaa, wat tof dat je mee doet! Welkom bij de Pak je pauze-challenge!

Nog even ter reminder:

Jaarlijks belanden zo’n 160.000 vrouwen in een burn-out! Maar liefst 35.000 vrouwen krijgen een depressie en nog eens 21.000 krijgen een accuut hart-infarct.

Bij al deze aandoeningen spelen chronische stress en een verkeerde leefstijl een cruciale rol.

Hoe vaak moet je een mini pauze houden?

Om je stresslevel in de gaten te houden, kun je het beste minimaal ieder uur een mini pauze inlassen. Zet desnoods een melding op je telefoon of desktop aan, zodat je er aan wordt herinnerd. Want voor je het weet laat je je meeslepen in de ratrace en vliegt de ochtend om.

Mini pauzes resetten je brein en brengen je weer tot rust. Het maakt je ook bewuster van hoe je je erbij zit, hoe je je voelt en wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Je wordt er scherper van en maakt betere keuzes voor jezelf. Een superpraktische tool dus om in te zetten en heel eenvoudig. Precies zoals ik het graag heb :-).

De komende dagen ontvang je dagelijks 5 verschillende mini pauze opdrachten (van elk 2 minuten). Na afloop van de challenge heb je dus 15 mini pauzes te pakken om naar hartenlust mee te spelen en te variƫren!

Mini pauzes van 2 minuten helpen bij het in toom houden van je stress level. Ze zorgen er voor dat je tussentijds stress kunt laten weg vloeien, zodat je weer wat rustiger wordt. Daarbij blijft je brein ook scherper als het regelmatig even mag ontspannen. Dus de minipauzes zorgen ook voor een productievere dag, waardoor je je aan het einde van de (werk)dag meer voldaan en minder gestrest voelt.

Dat kan in het begin voelen als gek, zeker als je zo’n hysterische renvogel bent ;-). Maar je zult zien dat het je echt helpt als dit een aantal keer doet.

Het loont de moeite, want mini pauzes hebben een aantal voordelen:

  • Minder stress
  • Meer focus
  • Betere prestaties
  • Positiever gevoel
  • Minder conflictgevoelig
  • Meer energie

Kortom, alle reden om er voor te gaan zorgen dat mini pauzes onderdeel worden van jouw dagelijkse routine.

Let’s start!

#1 Audiofile Vogels en Krekels (2 minuten)

Laat je meenemen naar een Franse bloemenweide! Even helemaal weg en rustig genieten van het gezang van vogels en krekels bij een ondergaande zon (die laatste moet je er maar even bij denken)

Onderstaande mini break heb ik voor je gemaakt. De audio is opgenomen op onze camping weide onze boerderij in de Franse Cantal. Dit is toch genieten?

Hoe werkt het?

Heel simpel! Doe je oordopjes in, druk op play en relax. De opname duurt precies 2 minuten en stopt vanzelf.

#2 Box Breathing (ademhalingsoefening)

Je stress systeem tot rust brengen kan ook met behulp van ademhalingsoefeningen. Daarvoor hoef je niet meteen een yogamatje uit te rollen en een uur lang te puffen en te doen. Ook tijdens een mini break van 2 minuten kun je jezelf weer tot rust brengen met behulp van een simpele, maar zeer effectieve ademhalingsoefening.

Deze oefening komt bij de Navy Seals vandaan, zodat ze ook in stressvolle situatie hun koppie erbij kunnen houden en de stress niet de overhand krijgt. Goed punt van deze kleerkasten! En daar kun jij mooi je voordeel mee doen, want hij werkt ook prima voor ‘hysterische huismoeders’ (Zit je al op de kast? Blijf lekker 2 minuten zitten :-P)

Hoe werkt Box Breathing?

  1. Adem 4 seconden in via je neus
  2. Houdt je adem 4 seconden vast
  3. Adem 4 seconden langzaam uit via je mond
  4. Houdt je adem 4 seconden vast

en herhaal..

Zo simpel is het! Ik vind het zelf prettig om in gedachten mee te tellen, dat zorgt gelijk dat je brein stopt met roeptoeteren en weer in het ‘nu’ komt. Als je 2 minuten vol wilt maken, dan moet je deze oefening 8 x herhalen.

#3 Zet een kopje thee

In plaats van je stress nog verder op te jagen met je 10e bak koffie vandaag.. Zet eens een kopje thee voor jezelf! Daarmee zorg je voor een goede hydratie van je lichaam (en brein), waardoor je je beter kunt focussen. Waar koffie juist vocht onttrekt, vult thee je vochtvoorziening juist aan.

TIP: Kun je wel wat extra ontspanning gebruiken, kies dan eens voor een kop kruidenthee. Kruiden als salie, lindebloesem, kamille of lavendel werken ontspannend en geven rust.

#4 Loop de trap op en af

In beweging vind je meer antwoorden dan in stilte.. Dus sta op en loop de trap op en af (en houdt dit 2 minuten vol). Doordat je in beweging komt wordt er meer bloed rondgepompt door je lijf en je hoofd. Hierdoor komt er weer meer zuurstof in je lijf en wordt je geest weer helder.

En je kunt gelijk een aantal stappen bijschrijven šŸ™‚

#5 Droedelen

Ehhhh… wat? Ik hoor het je bijna denken. Droedelen is, volgens Wikipedia, een vorm van schetsen/tekenen zonder of met duidelijk doel, door iemand wiens gedachtes elders zijn. Het zijn krabbels gemaakt vanuit het onderbewuste. Vaak zijn het eenvoudige tekeningen, soms groeien ze uit tot uitgebreide patronen.

Perfect idee dus om je mini-pauze mee in te vullen!

Hoe doe je het?

Pak een leeg A4-tje (bijvoorbeeld een vel printerpapier), een potlood of zwarte fineliner en begin te tekenen. Het gaat er niet om dat je de nieuwe Picasso wordt, maar om gewoon gedachteloos te tekenen en te krabbelen. Je kunt gewoon met iets beginnen en volledig freestylen, maar ook bewust kiezen voor een bepaald onderwerp.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het voorbeeld hiernaast, hier of hier voor inspirerende droedel tekeningen.

Veel plezier!

Tot morgen!

Dat waren ze, de mini pauzes voor dag 1. Morgenochtend kom ik bij je terug, voor de tweede dag vol verrassende ideeƫn voor jouw mini-pauzes. Fijne dag vandaag!