Heb je ooit een chimpansee zien Netflixen met een zak chips?

Deze prikkelende OERsterk quote maakt eigenlijk direct duidelijk wat het grote probleem is van de Westerse mens. Genetisch zijn we nog grotendeels gelijk aan de oermens (en ook aan de chimpansee). Genen kunnen zich slechts een half procent per miljoen jaar aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Mismatch leidt tot ziekte

Onze leefomgeving is echter, onder invloed van de landbouw- en industriële revolutie, in sneltreinvaart veranderd. En daar zit het probleem. Want met onze oertijd-genen leven we nu in een soort sciencefiction wereld, waar we niet op zijn aangepast. Onze urban jungle kent vele uitdagingen en overal ligt ‘gevaar’ op de loer: verkeerde en bewerkte voeding, overprikkeling door teveel schermpjes en overdadige beschikbaarheid van informatie, te weinig slaap door een verstoord bioritme, te weinig beweging door teveel comfort en chronische stress door werk/financiën enz.

Helaas blijft dit niet zonder gevolgen. Onze genen passen niet bij onze moderne leefstijl, dit zet je gezondheid onder druk. Als gevolg van deze mismatch ontstaan laaggradige ontstekingen die kunnen leiden tot allerlei chronische ziektes, waaronder obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en uitputtingsziekten zoals fibromyalgie. Kortom, we worden met z’n allen dan misschien wel ouder, maar we worden ook steeds dommer, dikker en ongezonder.

 

Feniks-Vitaal-OERsterk-Coach-fibromyalgie-bestond-niet-in-oertijd

Terug naar je natuur

Om de mismatch te corrigeren is de enige oplossing om ‘terug naar je natuur’ te gaan. Daarmee bedoel ik niet dat we dan maar weer in hutjes op de hei moeten gaan wonen. Het leven van de oermens bestond uit activiteit en uitdagingen die we prima kunnen nabootsen in ons dagelijks leven.

Bijvoorbeeld: De oermens moest eerst op jacht naar eten als hij honger had. Daardoor was er noodzaak tot beweging, omdat er bessen/groenten/kruiden gezocht moest worden en gejaagd op vis of gevogelte. Moderne oplossing: Beweeg nuchter (dus voor je eerste maaltijd) en kies voor zoveel mogelijk pure, onbewerkte voeding. Laat bewerkte producten (‘pakjes en zakjes’) staan en voorkom te lang stil zitten.

Daag je zelf uit en denk na over wat logische keuzes zijn als ‘hedendaags oermens’. De oermens trok niet klakkeloos een koelkast open waar alles wat je maar kunt wensen ter beschikking staat. Daag jezelf uit en voorkom teveel comfort en te lang stil zitten. Pak de trap in plaats van de lift, pak een mandje in plaats van een boodschappenkarretje en mik de afstandbediening van de je tv in de la. Het is niet ingewikkeld, maar wel even omdenken.

Fibromyalgie en leefstijl

Fibromyalgie (ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd) is een zeer complexe aandoening waarbij vele factoren een rol spelen. Gelukkig wordt hier steeds meer onderzoek naar gedaan en komen wetenschappers steeds meer te weten. Een OERsterke leefstijl kan een positieve invloed op de klachten hebben die spelen bij fibromyalgie. Het aanpakken van laaggradige ontsteking, die de fibromyalgie-storm in je lijf flink kan aanjagen, is daarbij van groot belang. Zoek daarbij een gespecialiseerde coach die je hierbij goed kan begeleiden en die kijkt naar jouw specifieke klachten en (on)mogelijkheden. Ieder lichaam en mens is anders.

Beweging is essentieel, ook bij fibromyalgie

Als je last hebt van fibromyalgie en dagelijks kampt met pijn en vermoeidheid, ben je geneigd om stil te gaan zitten op de bank. En dat is, oermens technisch gezien, logisch. Want als je gewond was zocht je een veilige plek om te schuilen en te herstellen van je verwonding.

Alleen deze wond is chronisch en gaat niet helen als je stil blijft zitten. Beweging zorgt voor een enorme ontstekingsremmende prikkel, betere spijsvertering, meer zuurstof, betere doorbloeding, vermindert angst en depressie en verbetert je humeur. Daarom is beweging essentieel, juist bij fibromyalgie. Kies iets dat binnen je mogelijkheden ligt, bijvoorbeeld wandelen of yoga en bewaak je grenzen. Liever iedere dag een beetje beweging, dan één keer in de week (te) veel.

Wat moet ik noteren?

Onze genen zijn nagenoeg gelijk aan die de oermens. Er ontstaat een mismatch, omdat onze leefomgeving (te) snel veranderd is. Het gevolg hiervan is laaggradige ontsteking en chronische ziektes, waaronder fibromyalgie. De oplossing is ‘Terug naar je natuur’ te gaan en te kiezen voor een OERsterke leefstijl.

Wat kan ik nog meer doen?

Wil je meer tips over hoe je met leefstijl je fibromyalgie kunt verminderen? Download dan mijn E-book De 3 grootste valkuilen bij fibromyalgie of doe mee aan Fitter met fibromyalgie.