Een spiertest is een waardevol biofeedback instrument om de oorzaak van de oorzaak van jouw gezondheidsklachten te ontdekken. De spiertest is een element uit de kinesiologie, dat letterlijk ‘de leer van de beweging’ betekent. Het draait om het in beweging zetten van vaste denkpatronen, emoties, overtuigingen en gedragspatronen, om zo de balans te herstellen.

Je meet lichaamssignalen, waarmee je inzichtelijk kunt maken wat zich in lichaam en geest afspeelt. Hoe bijzonder is dat? Misschien klinkt dit nu heel vaag voor je, maar het is eigenlijk best simpel.

Autonome zenuwstelsel

Je skeletspieren worden aangestuurd door je willekeurig zenuwstelsel. Als je iets wilt oppakken dan stuurt het willekeurig zenuwstelsel de betreffende spieren in je arm en handen aan, zodat je je mok thee op kunt pakken. Naast het willekeurig zenuwstelsel heb je ook de beschikking over een autonoom zenuwstelsel. Dit regelt allerlei lichaamsfuncties buiten onze wil om, zoals de werking van je darmen, pupillen of bloeddruk.

Het autonome zenuwstelsel reageert automatisch en is sneller dan het willekeurige. Het is ook in staat om het willekeurige spierstelsel aan te sturen en dat is niet voor niets: in gevaarlijke situaties grijpt het autonome zenuwstelsel in en onderbreekt het willekeurige zenuwstelsel. Zo beschermt het ons tegen gevaar. Een heel praktisch voorbeeld van dit mechanisme: het wegtrekken van je hand bij een hete pan.

Alarm

Als de waarnemingssystemen in je lijf alarm slaan om wat voor reden dan ook, dan valt de controle van het willekeurig zenuwstelsel over je spieren een kort moment weg. Dit maakt het voor het sneller reagerende autonome zenuwstelsel mogelijk om de controle over te nemen. Dit moment duurt maar heel kort en wordt daarna direct hersteld.

Het is precies dit mechanisme waar we gebruik van maken tijdens de spiertest. Als iets, b.v. een voedingsmiddel, douchegel, maar ook emoties of bepaalde personen, jou een stress prikkel geven en de tester (in dit geval ik 😊) vraagt hiernaar dan valt de spierspanning in je arm heel kort even weg waardoor je arm subtiel een stukje zakt. Je lichaam waarschuwt je dus dat er iets niet in balans is.

Hoofdpijn

Hoe de spiertest je enorm kan helpen leg ik je graag uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Tina kwam naar mijn praktijk met enorme hoofdpijn. Ze had hier al jaren last van en werkelijk van alles geprobeerd, zoals een streng dieet, yoga, meditatie, cbd olie en accupunctuur. Maar niets leek te helpen, ze bleef stevige hoofdpijn houden. Tijdens de spiertest ontdekte ik dat Tina niet goed tegen chocola kan en ook dat ze een intolerantie heeft voor gluten. Hierop gaf ze aan dat ze al grotendeels glutenvrij at, dus dat dit niet de oorzaak kon zijn. Lang verhaal kort: uiteindelijk bleek dat Tina’s favoriete shampoo ook gluten bevatte. Met een andere shampoo en het wegstrepen van haar reep Tony’s Chocolonely in het weekend was de hoofdpijn snel opgelost.

Voor wie is de spiertest geschikt?

In principe is de spiertest voor iedereen geschikt die graag zijn/haar leefstijl wil verbeteren op basis van biofeedback. Op die manier laat je met behulp van een spiertest prioriteiten stellen aan de veranderingen die je wilt gaan toepassen. Je lichaam bepaalt de prioriteit, waardoor je snel effect zult ervaren. Hoe tof is dat?

In de praktijk zie ik vaak mensen die met onbegrepen klachten rondlopen, zoals hoofd-, huid- of vermoeidheidsklachten waarbij niets lijkt te helpen en de oorzaak onduidelijk blijft. Een spiertest kan hierbij uitkomst bieden. Ook bij fibromyalgie kan het handig zijn om prioriteiten te stellen bij het samenstellen van een actieplan. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bepalen of je eerst de voeding gaat aanpakken, of dat je beter eerst met ontspanning aan de slag kunt gaan.

 

En nu?

Boek je spiertest en laat je verbazen over de biofeedback van je eigen lichaam. Wat wil jouw lichaam jou vertellen?

*Als je liever langdurig wilt samenwerken om de grip op fibromyalgie terug te pakken, dan kun je beter kiezen voor Regie over je fibromyalgie. Een bloedtest is natuurlijk veel uitgebreider dan een spiertest alleen.