Tja, je verzint het niet. Midden in de huidige lockdown vol met beperkingen, is het vandaag ‘knuffeldag’. Ooit bedacht door een Amerikaanse dominee, die vond dat er veel te weinig werd geknuffeld. Nu zijn wij Nederlanders ook niet zo’n lijfelijk volkje, dus wat extra aandacht voor de positieve gezondheidseffecten van een goede knuffel is nooit weg.

Want laten we wel wezen, ‘Houdt 1,5 meter afstand’ en ‘Beperk bezoek en sociale contacten’ helpen niet erg mee aan je fysieke en mentale gezondheid. Mensen zijn sociale wezens en we hebben dus ook fysiek sociaal contact nodig om gezond te blijven. Het is niet voor niets dat mensen van eenzaamheid kunnen sterven.

Knuffelhormoon oxytocine

Als je iemand een knuffel geeft (of ontvangt) komt het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine wordt daarom ook wel ‘knuffelhormoon’ genoemd. Het heeft een flink aantal gezondheidsvoordelen. Zo werkt het stress verlagend, zorgt voor sociale verbinding, werkt pijnstillend en het geeft je een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Het geeft je dus een lekker ontspannen gevoel, vol zelfvertrouwen.

Maar niet bij iedereen verloopt de aanmaak van oxytocine even goed. Dit kan worden veroorzaakt door chronische stress of een trauma uit het verleden. Wanneer het tekort aan oxytocine al op jonge leeftijd ontstaat, bijvoorbeeld door gebrek aan huid-op-huid contact/binding, kan dit processen verstoren in de ontwikkeling (met name in de hersenen).

Fibromyalgie en oxytocine

Een tekort aan oxytocine wordt in verband gebracht met chronische stress, depressie en pijn. Het komt onder andere voor bij mensen die last hebben van fibromyalgie, autisme of depressie.

Alle reden dus om er stevig op los te knuffelen, ook al is dat dan in huiselijk kring. Heb je geen partner of huisgenoot om mee te knuffelen? Geen nood, want ook het aaien van huisdieren, massage of dansen zorgt voor de aanmaak van extra oxytocine!

Feniks-Vitaal-oersterk-coach-knuffeldag-oxytocine-korting

Fibromyalgie en leefstijl

Wil je meer tips om je fibromyalgie te verminderen? Download dan mijn E-book ’10 tips om je fibromyalgie te verminderen’