Geniet je ook zo van het heerlijke weer? Vanochtend was ik al vroeg in het bos met Lenny (aka Piet Puntneus) en het was er zo prachtig. Ik hou er echt van om in alle vroegte in het bos te zijn, heerlijk rustig en zo zie je het meest qua wild en vogels. Zeker bij ons op de prachtige Veluwe! Vanochtend heb ik gevast, ook wel intermittent fasting genoemd, dus geen ontbijtje voor mij.

Geen ontbijt?? Maar je moet het motortje toch draaiende houden??

Gha, zullen we dit fabeltje maar een keer definitief uit de wereld helpen? Even heel simpel: dacht je nu echt dat de oermens een volle koelkast ter beschikking had, waaruit hij/zij non stop eten kon pakken om ‘het motortje draaiende te houden’? Evolutionair gezien is ons lichaam veel meer ingesteld op schaarste dan op overvloed. Je wist immers nooit wanneer je volgende maaltijd zou zijn, dus als er eten was dan at je zoveel mogelijk zodat je reserves opbouwde. In de moderne maatschappij doen we dat eigenlijk nog steeds, met het essentiële verschil dat die schaarste nooit volgt. Vier tot zes eetmomenten vinden we tegenwoordig heel normaal, maar dat is het zeker niet als je nagaat dat onze genen nagenoeg gelijk zijn aan die van de oermens.

De enige voor wie dit fabeltje goed uit pakt is de voeding industrie.. Die allemaal makkelijke ‘meepakkers’ voor je fabriceert voor het geval je honger mocht krijgen. Nou guess what, zulke producten zorgen er juist voor dat je nog meer honger krijgt..

Ben jij nog metabool flexibel?

Door de bovenstaande evolutionaire ontwikkelingen is onze metabole flexibiliteit flink afgenomen. De moderne mens gebruikt voornamelijk glucose (suikers) als energiebron en is nauwelijks meer in staat om andere energiebronnen, zoals vetzuren, te gebruiken. Dit heeft een negatieve impact op je gezondheid, omdat je hierdoor een grotere kans hebt op het ontwikkelen van energie tekorten in bepaalde organen. Bij een overactief immuunsysteem eigent het immuunsysteem zich de glucose toe om zichzelf actief te kunnen houden. Als je niet metabool flexibel bent, kun je de overige energie (vetten) niet inzetten als brandstof voor andere organen en lichaamsprocessen. Hierdoor ontstaat dus een energietekort.

Hoe zit dat bij jou eigenlijk? Kun jij gemakkelijk een maaltijd overslaan? Of ga je niet zonder ‘noodvoedsel’ de deur uit, omdat je regelmatig trillerig of zweterig wordt doordat je bloedsuikerspiegel ineens omlaag zakt en je ‘echt’ honger hebt? Mocht dat het geval zijn, dan is er een grote kans dat je verminderd metabool flexibel bent.

Metabole flexibiliteit is de basis van je gezondheid, het functioneren van alle lichaamsprocessen en activiteiten valt of staat immers met de hoeveelheid beschikbare energie. Je kunt je metabole flexibiliteit op verschillende manieren verbeteren, bijvoorbeeld door te vasten.

Vasten, waarom zou je?

Intermittent fasting, zoals dat zo hip heet, is niets anders dan vasten. Hierdoor wordt je lichaam gedwongen om vetten als brandstof te gebruiken, simpelweg omdat er niks anders beschikbaar is. Als je regelmatig vast leert je lichaam opnieuw om vet te gaan verbranden en voila: je motortje gaat weer draaien zonder dat je continu de brandstof moet aanvullen. 

Daarbij werkt vasten enorm goed voor een goed functionerend immuunsysteem en het werkt sterk ontstekingsremmend. Intermittent fasting is dus vrij vertaald ‘tussentijds vasten’. Waar het om gaat is dat je je lijf en immuunsysteem de nodige rust gunt om te herstellen. Want iedere keer dat je iets eet of drinkt wordt je immuunsysteem geactiveerd. Iedere hap of slok is immers een potentiële bedreiging van bacteriën of virussen die je lichaam binnen kunnen dringen. Om die reden adviseer ik altijd 3 maaltijden per dag zonder tussendoortjes.

Bij vasten ga je nog een stapje verder. Je kiest er dan voor om je voeding binnen een bepaalde tijd te nuttigen. Om mezelf als voorbeeld te gebruiken: Gisteravond at ik mijn avondmaaltijd rond 18:00. Vanochtend heb ik gevast en mijn eerste maaltijd vandaag heb ik pas rond 12:00 gegeten. Kortom, ik heb dus 18 uur niets gegeten. Er zijn zelfs mensen die slechts éénmaal per dag om soms zelfs meerdere dagen niets eten. Maar zo ver hoef je helemaal niet te gaan.

Zon op m’n bol en in m’n kom

Zo rond het middaguur kreeg ik toch wel aardig trek, dus heb ik deze smoothie bowl gemaakt en heerlijk opgegeten in de zon. Zon op mijn hoofd én in m’n kom, toppie! Door hier gelijk wat groenten in te verwerken, ga ik vandaag wederom makkelijk de 500 gram halen.

Recept
Ingrediënten:
– 250 ml amandelmelk
– 1 stronk witlof, in stukken en kern verwijderd
– 1 stengel bleekselderij, in stukken en ‘ontdraad’
– halve mango, in blokjes
– toppings naar keuze (vers fruit, noten, zaden, kokos enz)
Optioneel:
– 1 theelepel kurkuma
– 1 maatschep collageen van Niche4Health
Bereiding: Doe alle ingrediënten in je blender (+ eventueel je collageenpoeder) en laat even goed draaien totdat je een romige smoothie hebt zonder stukjes. Doe dit in je favoriete kom en maak af met toppings naar keuze. Eet smakelijk!

Ok, en wat kan ik nu nog meer doen?

Mocht je het vermoeden hebben dat je verminderd metabool flexibel bent, probeer dan te vasten. Start klein en bouw dit steeds verder uit. Of geef je op voor mijn online training Feniks Food, dan kun je direct aan de slag om jouw gezondheid en metabole flexibiliteit te herstellen. Bij fibromyalgie is vaak sprake van een verstoorde energieverdeling, met chronische vermoeidheid tot gevolg.