Poeh, die opmerking kwam best even bij me binnen. Het is niet de eerste keer dat ik hem hoor, maar hij raakt me altijd. ‘Jij hebt gewoon geluk gehad’ wordt me soms ook toe geworpen in een andere vorm: ‘Jij hebt makkelijk praten’. En heel eerlijk, deze opmerkingen doen me ook pijn.

Niet voor mezelf, maar voor degene die ze maakt. Ik weet dat het uit pure frustratie is, omdat alle inspanningen nog niet hebben geleid tot het gewenste resultaat. Waardoor ze de moed opgeven. En ze willen zó graag minder pijn en meer energie, zodat ze zónder handrem en fibromyalgie kunnen genieten van het leven.

Ik weet als geen ander hoe ongelofelijk klote het is als al je inspanningen niet leiden tot verminderingen van je fibromyalgie. Als je hoop wéér de grond in wordt geboord. Hoe je het gevoel hebt om volledig te falen. En hoe schuldig je je voelt, want je hebt vast gewoon niet genoeg je best gedaan. Daardoor voel je nog minder kracht om in actie te komen om je fibromyalgie aan te pakken. Er zijn nog maar weinig dagen dat je je niet moedeloos voelt. Is er eigenlijk nog wel licht aan het einde van de fibromyalgie tunnel?

Klopt he? Hoe ik dat weet?

Pijn en frustratie

Wat denk je zelf? Dat ik een keer met mijn ogen knipperde en dat toen patsboem al mijn fibromyalgie klachten als sneeuw voor de zon verdwenen waren? Natuurlijk niet! Bovenstaande beschrijving kan ik maken omdat ik uit eigen ervaring weet hoe het is om met fibromyalgie te leven.

Ik ken jouw pijnen en frustraties als geen ander, omdat ik ooit zelf onderin die put lag. Waarin ik ’s ochtends soms huilend in m’n bed lag, omdat ik werkelijk geen idee had hoe ik überhaupt uit bed moest komen. En al helemaal niet hoe ik naar m’n werk en de dag door moest komen. Tot ik letterlijk niet meer kon lopen, toen ik door m’n benen zakte omdat ik veel te lang door ging waar dat eigenlijk allang niet meer kon.

Slingerweggetjes

Ik zeg dit absoluut niet om de held uit te hangen, want ik ben gewoon Esther en ik hou niet van ‘Kijk mij eens tof doen’. En een heldenrol past mij al helemaal niet. Maar ik nam geen genoegen met ‘Leer er maar mee leven’, dat was voor mij gewoon niet goed genoeg. ‘Eigenwijs’ is my middle name en dat is in dit geval echt mijn redding geweest.  Als het niet linksom gaat, dan maar rechtsom en soms met een slingerend binnendoor weggetje dat niet op de kaart stond. Dat heeft uiteindelijk wel gemaakt dat ik nu sta waar ik sta: Zonder pijn, veel energie, prima slaappatroon en op de juiste plek in het leven. Maar echt niet zonder de nodige hobbels, terugvallen en uitdagingen. En dat blijft altijd een aandachtspunt, ook voor mij.

Feniks-Vitaal-OERsterk-Coach-fibromyalgie-op-weg-naar-de-top

Fibromyalgie los je niet op met alleen een bak sla bij de lunch…

  • Je kunt nog zo gezond eten, maar als je eelt en doorligplekken op je kont kweekt door teveel stil zitten, dan gaat het niet voor je werken.
  • Je kunt nog zo trouw iedere dag een half uur gaan wandelen, maar als je niet je eigen ruimte op eist in het leven, dan gaat het niet voor je werken.
  • Je kunt iedere dag ‘Namasté’ roepen en braaf je yoga oefeningen doen, maar als je niet aan de slag gaat met de verstoorde relatie tussen jou en je partner of familie, dan gaat het niet voor je werken.
  • Je kunt je pijn verdoven met een pijnstiller, maar als je niet het juiste levenspad voor jou bewandelt, dan gaat het niet voor je werken. Sowieso helpen pijnstillers je van de regen in de drup.

Snap je waar ik heen wil? Fibromyalgie is een complexe aandoening en het heeft geen zin om te denken in een kort door de bocht oplossing. Het heeft bij mij ook een aantal jaar geduurd voordat ik voor mij de juiste sleutel gevonden had. Alle stappen hielpen voor een deel, maar het was uiteindelijk de combinatie die het hem deed. En iedereen heeft zo haar eigen unieke sleutel! Fibromyalgie is een vicieuze cirkel die je op meerdere vlakken moet zien te doorbreken. Alles hangt met elkaar samen, dat laat ik ook altijd zien in mijn Masterclass.

Stap voor stap bij fibromyalgie

Dus als je inspanningen niet direct tot het ultieme resultaat leiden, dan wil het niet zeggen dat je niet op de goede weg bent. Ten eerste doe je al veel meer dan mensen die er voor kiezen om in de slachtoffer-rol te blijven (en alles is ok, maar persoonlijk kan ik daar echt niets mee). Ten tweede, het is pas het begin. Iedere reis begint met een eerste stap en die heb jij gezet. En daar bewonder ik je voor, want daar is moed en lef voor nodig.

Je mag alleen een tweede, derde of vierde stap gaan zetten, welke dat voor jou ook is. Klinkt misschien wat vaag, maar vaak weet je zelf prima waar je nog werk te doen hebt. Het hoeft niet allemaal tegelijk he, Rome is ook niet in één dag gebouwd (en je weet, er leiden ook verschillende wegen naartoe 😉).

Geef niet op!

Maar geef niet op, het kan echt! Ik ben geen uitzondering, echt niet. Ik heb inmiddels een flink aantal vrouwen met fibromyalgie begeleid, die allemaal hun prachtige resultaten boeken op hun eigen unieke manier. Minder pijn, meer energie en beter slapen, dat gun ik jou ook! Waar de een zich moest inzetten om haar spijsvertering op orde te krijgen, heb ik met een ander gewerkt aan meer balans tussen werk en privé. En met een derde aan het verminderen van haar heftige migraine. Bij nummer vier hebben we naast leefstijl ook aanvullende therapie ingezet om oude patronen te doorbreken. En zo kan ik nog wel even doorgaan, ik hoop dat je hier uit begrijpt dat iedereen echt een eigen unieke leefstijl sleutel heeft.

Het kan dus echt, ook voor jou! Maar niet als je opgeeft, terwijl je misschien wel vlak voor het moment zit dat je jouw unieke sleutel vindt. Hoe zonde zou dat zijn?

Feniks-Vitaal-OERsterk-Coach-fibromyalgie-de-top-bereiken

Ok, en nu?

Ga op avontuur om jouw unieke sleutel te vinden die je verlost van je fibromyalgie klachten. Weet daarbij dat meerdere kleine stappen vaak het grootste effect geven op de lange termijn.  Je mag op verschillende vlakken in je leven gaan bijsturen. Of dat nou op het gebied van ontspanning, beweging, voeding, zingeving of iets anders is.

Kom je er zelf niet uit, neem dan gerust contact met me op. Ik kijk graag even met je mee tijdens een Vitaliteit Scan. Wil je echt all-in samen aan de slag, schrijf je dan direct in voor Regie over je fibromyalgie.