‘Waar gaat je hart van open en je energie van stromen?’ Niet begrijpend kijkt ze me vermoeid aan. ‘Hoe bedoel je?’, vraagt ze bedenkelijk. ‘Nou gewoon, waar wordt je blij van in je leven?’ Kennelijk is de vraag lastiger dan ik dacht. Dikke tranen wellen bij haar op en ze fluistert: ‘Nergens van, als ik morgen niet meer wakker wordt is het ook best’. Helaas is het niet bepaald de eerste keer dat ik dit hoor bij fibromyalgie klachten en dat maakt me soms verdrietig. Maar ook strijdbaar!

Want ik wil zoveel mogelijk vrouwen met fibromyalgie helpen om hun ‘sprankel’ weer terug te vinden, de pijn te verminderen en ze weer te laten blaken van energie. En dat kan echt, hoe zwart en uitzichtloos het ook lijkt onderin de put!

Of het aan het seizoen ligt, aan de huidige crisis of aan iets anders weet ik niet, maar de laatste weken spreek ik opvallend veel vrouwen met fibromyalgie die hun leven zat zijn. Die er meer dan klaar mee zijn om dagelijks krom te liggen van de pijn, waarbij niets lijkt te helpen. De pijn verlamt hen en put ze nog meer uit dan ze al zijn. Tel daar de vele slapeloze nachten bij op en dan is de grens een keer bereikt.

Zoek hulp!

Mocht deze blog ook over jou gaan: je bent niet alleen! Het komt echt vaker voor en het is niet iets om je voor te schamen. Maak het bespreekbaar, praat er over met je partner, vriendin of een collega. Stop met jezelf groot te houden en zoek hulp bij de huisarts of een coach. Maar blijf niet onnodig doormodderen, want dit gaat niet vanzelf over.

Fibromyalgie en neurotransmitters

Neurotransmitters zijn communicatiestofjes die allerlei boodschappen overbrengen tussen je hersenen en zenuw- of spiercellen. Zo zorgt dopamine voor alertheid, zet aan tot actie en geeft je daadkracht. Serotonine speelt in op je spijsvertering, gemoedstoestand en verwerking van pijnprikkels. GABA (Gamma-amminoboterzuur) is je ‘rempedaal’ en zorgt onder andere voor stressbeheersing, slaap en ontspanning. Substance P is betrokken bij angst, paniek, je gemoedstoestand en de overdracht van pijnprikkels.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bij fibromyalgie sprake is van een verstoorde werking van een aantal neurotransmitters. Zo is er vaak een tekort aan serotonine en een teveel aan substance P. Dit is op zich logisch, omdat deze 2 neurotransmitters samen werken. Substance P zorgt er voor dat je pijn ervaart aan je zenuwuiteinden. Serotonine zorgt er voor dat de werking van substance P wordt afgeremd. Logischerwijs zorgt een tekort aan serotonine dus voor een verminderde afremming van substance P, waardoor je meer of langer pijn ervaart.

Daarnaast is serotonine ook de voorloper van je slaaphormoon melatonine, dus een tekort aan serotonine zorgt ook voor slaapproblemen. En daardoor weer minder herstel van je lijf gedurende de nacht. Serotonine heeft ook invloed op je gemoedstoestand en een tekort kan depressieve gevoelens veroorzaken. Dus tadaa.. Een sneeuwbal effect ontstaat, waardoor de fibromyalgie klachten steeds heftiger worden.

De oorzaak van een tekort aan serotonine ligt overigens bij chronische stress en/of een verkeerd voedingspatroon. Wil je dit doelgericht aanpakken, dan kan het zinvol zijn om de balans tussen je neurotransmitters in kaart te brengen met een uitgebreid bloedonderzoek of een spiertest.

Onderneem actie!

Veel vrouwen met fibromyalgie voelen zich alleen en hebben het gevoel in een uitzichtloze situatie te zitten vol pijn, vermoeidheid en andere ellende. Hoe zonde is het als je dan zelf geen actie meer onderneemt om de reis naar herstel te starten? Wat jouw weg ook is, onderneem actie! Blijf niet zelf aanmodderen met halfslachtige pogingen die je na 3 dagen toch weer staakt. Fibromyalgie is een complexe aandoening en je hebt een professional nodig die je daarbij begeleidt. Als je roerloos in de put blijft zitten zul je nooit zien hoe mooi het uitzicht boven op de berg is!

Ik ben heel benieuwd waar jouw hart van open gaat en je energie laat stromen! Wil je me dat hieronder laten weten?