“Een uurtje niks doen? Daar heb ik écht geen tijd voor hoor! Ik ben veel te druk, ik zou niet weten wanneer ik dat ook nog zou moeten doen..’ Fronsend keek ze me aan. Totaal lamgeslagen van de pijn en volledig opgebrand heeft ze zich aangemeld. ‘Maar deze stress is juist wat je fibromyalgie aanwakkert, laten we samen een plan maken om jouw ik-bv in ere te herstellen’, zei ik.

Stress: Altijd druk

Het is iets dat bij mijn klanten meer regel dan uitzondering is. Ze zijn vaak drukker met het zorgen voor anderen, dan voor zichzelf. Zo ook bij Eva. Een gezin met jonge kinderen, haar ondernemende partner die een zeer hectische bedrijf heeft en Eva zelf werkt onregelmatige diensten in de zorg. Al met al aardig wat ballen in de lucht te houden. En toen kwam die stomme fibromyalgie ook nog roet in het eten gooien. De pijn en de vermoeidheid maken dat ze inmiddels op haar laatste restje tandvlees loopt. Zo gaat het niet langer en dus trok ze aan de bel. Of ik haar kan helpen, want met een supplement voelt ze zich vast snel beter. Zodat ze weer door kan met haar drukke leven. Right…

Klein zijsprongetje… Heel eerlijk: Ik krijg altijd een beetje jeuk van mensen die denken dat ‘even een supplement slikken’ dé oplossing gaat zijn voor fibromyalgie. Als het zo eenvoudig was dan waren alle pijn, vermoeidheid en slaap problemen snel uit de wereld. Helaas! Fibromyalgie is een zeer complexe aandoening en als je structureel grip wilt krijgen op je lijf en je leven, dan is er wel iets meer (veel meer!) nodig dan alleen een supplement. Natuurlijk kan suppletie heel zinvol zijn, maar als onderdeel van een complete aanpak en niet als ‘de’ oplossing.

Stress triggert fibromyalgie

Het aanpakken van stress is één van de belangrijkste factoren om de grip op je lijf en leven terug te krijgen. Ik doel hierbij dan op chronische, langdurige stress, omdat deze uiteindelijk ten koste gaat van je gezondheid. Kortdurende acute stress (eustress), zoals voorpret voor een tof concert of een spannende activiteit zijn niet het probleem, daar kan je lichaam prima mee omgaan. Het gaat met name om chronische stress (distress), zoals bij teveel ballen in de lucht moeten houden, relationele problemen of financiële zorgen. Bij veel fibromyalgie mensen zie je trouwens dat er in de vroege jeugd al iets heeft gespeeld dat stress veroorzaakte.

Bij chronische stress is je lichaam uiteindelijk niet meer in staat om het stress-systeem uit te schakelen, met alle gevolgen van dien. Het lichaam komt daardoor niet meer in de herstelfase, waardoor bindweefsel of spieren worden afgebroken, je bloeddruk te hoog blijft of er geheugen- of slaapproblemen ontstaan. Chronische stress kan ook fibromyalgie klachten triggeren.

De ik-b.v.

Om chronische stress te voorkomen, is het belangrijk om jezelf als belangrijkste persoon te (gaan) beschouwen. Doe je dat niet dan loop je het risico dat, net als bij Eva, je ik-b.v. failliet gaat met alle pijnlijke gevolgen van dien.

In Regie over je fibromyalgie is dit iets waar we veel aandacht aan besteden, omdat je daarmee een stevig fundament legt voor je gezondheid. Je kunt namelijk pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf zorgt. Als eerste dus, niet als laatste 😉. Ik noem dit het (her)inrichten van je ik-b.v.. Wat heb JIJ nodig om goed in balans te zijn? Waar gaat je hart van stromen en wat levert jou positieve energie op? Doe daar vooral meer van en maak bewuste keuzes in energie slurpende activiteiten (of personen..). Een handig overzicht biedt daarbij inzicht in je huidige leven én wat je anders/beter zou kunnen verdelen.

Bij de ik-b.v. hoort ook het wekelijks inplannen van tijd voor jezelf. Doe gewoon eens een uurtje helemaal niets en breng de altijd door razende trein even tot stilstand. Staar uit het raam of ga rustig in de natuur zitten. Of pak voor mijn part een kleurboek of een haakwerkje, als je maar even helemaal uit je hoofd en in je lichaam bent.

Naast zorgen voor voldoende ontspanning en ‘me-time’ zijn gezonde voeding, voldoende beweging en zingeving belangrijke pijlers van je ik-b.v.

Wat moet ik onthouden?

Je kunt pas goed voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Chronische stress kan fibromyalgie klachten triggeren. Zorg voor voldoende ontspanning en zorg goed voor je ik-bv. Maak een overzicht van energiegevende en energieslurpende activiteiten en zorg voor een goede balans tussen beide. Ruim wekelijks bewust tijd voor jezelf in.

Wat kan ik nog meer doen?

Heb je hulp nodig bij het herstel van je failliete ik-b.v.? Schrijf je dan in voor Regie over je fibromyalgie, dan gaan we samen zorgen voor een stevig fundament onder je ik-bv en een betere balans. Als je hier tijd en energie in investeert, dan zul je in 12 weken ervaren dat je minder pijn en meer energie hebt en dat je slaap verbetert.