Je kent ze waarschijnlijk ook wel, van die mensen van wie het glas altijd half leeg lijkt te zijn. Die zo negatief zijn dat ze nooit de zon zien of haar warmte voelen, maar alleen maar wolken en regen ervaren in het leven. Als je kampt met een negatieve mindset en niet weet wat je hier zelf aan kunt doen, lees dan zeker even verder. Zeker als je je het liefste vol propt met  ‘troostvoedsel’ vol gluten als je niet zo lekker in je vel zit. Onbedoeld creëer je daarmee zelf een sneeuwbaleffect..

Wat is er mis met gluten?

Exorfines zijn opiaatachtige stoffen die een verslavend effect kunnen hebben. Er zijn verschillende soorten exorfines, maar ik wil voor nu met je inzoomen op gluten en het effect daarvan op je (mentale) gezondheid. Een Westers voedingspatroon bevat vaak veel gluten, denk aan brood, pasta, pizza, koekjes, crackers enz. Hiervoor wordt meestal tarwe gebruikt, dat tegenwoordig ook nog eens veel meer gluten bevat dan vroeger.

Normaal gesproken breekt een speciaal enzym (DPP-IV) de gluten af. Maar als er te vaak en teveel gluten aanwezig zijn, dan wordt de balans verstoord en blijven de gluten actief in je lichaam. Het gevolg hiervan is dat de gluten zich gaan hechten op plekken waar je dat niet wilt.

Wat zijn neurotransmitters?

De gluten gaan ‘plakken’ op receptoren die bedoeld zijn voor neurotransmitters. Neurotransmitters zijn communicatiestoffen in je zenuwstelsel die allerlei processen en stemmingen aansturen, denk bijvoorbeeld aan geluksgevoelens, angst, depressie, veiligheid, motivatie- en aandachtsproblemen en pijnbeleving. Als glutendeeltjes op deze receptoren gaan plakken, dan wordt de communicatie in je zenuwstelsel verstoord. Met name gluten zorgen voor het blokkeren van de vrijgave van dopamine en serotonine en die zorgen er nu juist voor dat zin hebt in je dag je en lekker in je vel zit.

Feniks-Vitaal-OERsterk-Coach-Blog-gluten-fibromyalgie-glas-halfleeg

Mag ik nu nooit meer een broodje eten?

Als je mij al wat langer volgt, dan weet je dat ik altijd kies voor balans. Ik ben dan ook grote voorstander van de 80/20 regel. In dit geval: Als jij zorgt voor een OERsterk voedingspatroon met voldoende variatie (eat the rainbow!) en minimaal 500 gram groenten per dag, dan kun je best een keer een broodje eten. Maar beleg ‘m dan wel met roomboter, rauwkost en bijvoorbeeld gerookte zalm of avocado. Zo wordt je broodje een transportmiddel voor gezond lekkers en niet je maaltijd op zich.

Wat moet ik noteren?

Het eten van teveel gluten uit brood, pasta, pizza, koekjes en snacks kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Een langdurig overschot aan gluten zorgt voor onbalans in je neurotransmitters (communicatiestofjes in je zenuwstelsel). Hierdoor zit je minder lekker in je vel, heb je minder motivatie tot activiteit, een grotere pijnbeleving en is je glas altijd half leeg.

Wat kan ik zelf doen?

Beperkt je gluten inname en vervang de glutenrijk voedingsmiddelen zoveel mogelijk voor groenten, gezonde eiwitten en gezonde vetten. Wil je meer tips & trucs download dan mijn gratis E-Book ’10 tips voor het verminderen van je fibromyalgie’ of doe mee aan mijn Masterclass OERsterk met fibromyalgie.