“Het wordt echt tijd dat je wat egoïstischer wordt hoor!” Met ogen zo groot als schoteltjes keek ze me aan. “Ja, maar dat kan toch niet! Wie zorgt er dan voor het huishouden?” Ik weet niet hoe vaak ik dit soort gesprekken ondertussen heb gevoerd met klanten die last hebben fibromyalgie, maar als ik er een euro voor kreeg zou me dat een leuke vakantie opleveren. En dat dat niet alleen in mijn praktijk voorkomt, blijkt wel uit een interessant onderzoek.

Zijn er specifieke persoonlijkheids kenmerken bij mensen die last hebben van fibromyalgie?

Naast onderzoek naar allerlei fysieke en mentale symptomen, is ook onderzoek gedaan naar de persoonlijkheid van fibromyalgie patiënten. En daar werden best veel overeenkomsten bij gevonden. Als je last hebt van fibromyalgie, dan herken je waarschijnlijk een of meer persoonlijkheidskenmerken of karakter eigenschappen uit het volgende rijtje:

  • Perfectionisme
  • Jezelf weg cijferen ten opzichte van anderen
  • Please gedrag
  • Gevoeligheid (vaak zelfs hooggevoelig)
  • Moeite hebben met het tonen van emoties
  • Laag zelfbeeld
  • Niet goed tegen kritiek kunnen
  • Controle willen houden (moeite met loslaten)
  • Groot verantwoordelijksheidsgevoel
  • Graag voor anderen zorgen

Nu zitten hier een aantal prachtige eigenschappen bij, maar als je last hebt van fibromyalgie zijn ze niet per se heel handig. Want je kunt nog zo graag voor anderen willen zorgen, maar als je de juiste zelfzorg niet voorop zet kun je ook niet goed voor je naasten zorgen. Dus: wordt egoïstischer en kies eerst voor jezelf en pas daarna voor een ander.

Hoe kies ik voor mezelf bij fibromyalgie?

Dat is helemaal niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. De allereerste stap is een stukje bewustwording. Want hoe vaak zeg jij ‘Ja’, terwijl je eigenlijk ‘Oh neee…’ denkt? Ga eens bij jezelf na hoe vaak je dit overkomt, maar ook bij welke situaties of personen dit gebeurt. Als je al beperkte energie hebt, is het zaak om deze zorgvuldig te verdelen. Desnoods schrijf je het een tijdje voor jezelf op, totdat duidelijk wordt waar voor jou de aandachtspunten liggen. Vervolgens maak je een lijstje met energiegevers en energieslurpers en ga je je dagen/weken bewust plannen. Heb je een activiteit waarvan je weet dat die je energie gaat kosten (kan zowel fysiek als mentaal zijn), zorg er dan voor dat je daarna voldoende hersteltijd plant. Hierdoor zorg je voor meer balans en waak je er voor dat je ‘batterij’ niet verder leegloopt. Dit zal echter in de praktijk ook betekenen dat je soms ‘nee’ gaat verkopen. Want je kunt niet blijven geven, zonder dat je zelf compleet leeg loopt qua energie. Met alle extra pijn, vermoeidheid en nog slechter slapen tot gevolg. Wees dan maar ‘egoistisch’ en kies voor jezelf en je gezondheid. Je bent het meer dan waard!

Oops, I did it again!

Ben je (weer) over je grenzen heen gegaan en presenteert je fibromyalgie je hiervoor de pijnlijke rekening? Denk hier dan eens bewust over na. Wat kun je een volgende keer anders doen? Is het erg om een keer een verjaardag te laten schieten, als je die dag ook al een andere afspraak hebt gehad? Of kun je misschien iemand om hulp vragen, zodat het je een volgende keer minder energie kost? Vaak zit je zo vast in je eigen hoofd en patronen dat je voor de hand liggende oplossingen niet ziet. Praat er eens over met je dierbaren of je partner, wie weet hebben zij nog een briljante ingeving die jij nog niet zag. En verder: wees lief voor je zelf! Ga je niet schuldig voelen, maar kruip lekker op de bank met een kop thee, een goed boek en een dekentje. Morgen weer een nieuwe dag met nieuwe kansen om anders keuzes te maken. Het leven is één grote leerschool, zeker met fibromyalgie :).

Kan ik dan nooit meer spontaan iets ondernemen?

Natuurlijk wel! Het doel is alleen om je bewuster te laten kiezen en de energie balans te bewaken. Krijg je een spontane uitnodiging voor een leuke theater voorstelling? Lekker gaan! Hoewel zoiets je misschien energie kost, levert het ook veel energie op. Even je zinnen verzetten, weg uit je vicieuze cirkel en je opladen aan een leuke voorstelling of onder de mensen te zijn is super fijn. Óók als dat betekent dat je de volgende dag een keer niet volledig beschikbaar bent om voor je gezin te zorgen. Jammer dan! Krijg niemand iets van, echt niet ;-).

Wat moet ik onthouden?

Veel vrouwen die last hebben van fibromyalgie hebben bepaalde persoonlijkheidseigenschappen, waardoor ze (vaker dan gemiddeld) snel over hun eigen grenzen heen gaan. Hierdoor hebben ze meer pijn en meer vermoeidheidsklachten. Zorg voor een goede balans tussen energie gevende en energie slurpende activiteiten. En zeg gerust wat vaker ‘nee’. Zet je tiara op en waak als een koningin over je eigen energie. Niemand anders gaat het voor je doen!

Wat kan ik nog meer doen?

Een OERsterke leefstijl geeft je minder pijn, meer energie en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Download mijn gratis E-book 10 tips voor het verminderen van fibromyalgie of doe de Quick Scan. Daarmee krijg je direct inzicht welke leefstijl vlakken bij jou extra aandacht verdienen.