Herken je dit?

 • Zodra je wakker wordt voel je je opgejaagd. Hierdoor begin je accuut te rennen om op tijd de deur uit te zijn

 • Doordat je werkdag is ramvol gepland, vergeet je vaak te pauzeren en schiet de lunch er regelmatig bij in.

 • Je hebt van alles te doen op de dag, maar je concentratie is soms ver te zoeken. Daardoor voel je je nog gestresster, want je hebt deadlines te halen..

 • ‘s Avonds plof je compleet gesloopt in bed, je bent doodmoe van dat gejakker de hele dag. Maar in slapen vallen gaat moeilijk, want je hoofd blijft maar malen.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen last van chronische stress. Hierdoor raakt je zenuwstelsel uitgeput en werkt het de samenwerking tussen het stress- en rust systeem niet goed meer. Het gevolg is dan dat je heel snel in de stress schiet, maar dat die stress prikkel actief blijft en niet of niet meer volledig uitgeschakeld wordt.

Het gevolg? Een heulll kort lontje, vermoeidheid, PMS, slecht slapen, buikpijn, darmklachten of hoofdpijn.

Of anders gezegd: Als de ‘tijger’ (lees: stress om financiën, werk, partner of sociale druk) allang weg is, zit jij nog met angst en beven boven in die boom te schuilen.

Gaat daar een belletje rinkelen??

Stress speelt een grote factor in het ontstaan van ziekte

Helaas blijft langdurig leven met chronische stress niet zonder gevolgen. Buiten dat je leven er een stuk minder rooskleurig uitziet en je humeur om op te schieten is, levert het schade aan je gezondheid op. Want chronische stress is een grote factor in het ontstaan van allerlei welvaartziekten, zoals burn-out, depressie, hart- en vaatklachten en kanker.

En nee, dat is zeker niet overdreven. Jaarlijks belanden zo’n 160.000 vrouwen in een burn-out. Maar liefst 35.000 vrouwen krijgen een depressie en nog eens 21.000 krijgen een accuut hart-infarct.

Need I say more? Dat is niet wat je wilt, niet voor jezelf en niet voor je kinderen.

Om te voorkomen dat de stress zover oploopt dat aan het einde van de (werk)dag de stoom uit je oren komt, is het nodig om te kiezen voor de juiste zelfzorg. Naast een gezonde, voedende lunch is het raadzaam om gedurende de dag de nodige mini pauzes in te voeren.

Dat kan in het begin voelen als gek, zeker als je zo’n hysterische renvogel bent ;-). Maar je zult zien dat het je echt helpt als dit een aantal keer doet.

Het loont de moeite, want mini pauzes hebben een aantal voordelen:

 • Minder stress
 • Meer focus
 • Betere prestaties
 • Positiever gevoel
 • Minder conflictgevoelig
 • Meer energie

Mini pauzes van 2 minuten geven rust

Om er voor te zorgen dat je even stoom af kunt blazen en je hoofd en lijf weer tot rust komen, kun je gedurende de dag een aantal mini pauzes invoeren. Gewoon even 2 minuten je werkzaamheden staken en even je zinnen verzetten.

Loop bijvoorbeeld even naar het toilet, naar buiten of zet een kopje thee voor jezelf.

Offff… Je laat je meenemen naar een Franse bergweide! Even helemaal weg en rustig genieten van het meditatieve geklingel van koebellen.

Onderstaande mini break heb ik voor je gemaakt. De audio is opgenomen vlakbij onze boerderij in de Franse Cantal. Ik geniet altijd enorm van de koeien en hun bellen. Ik hoop dat jij ook geniet van deze mini break.

Hoe werkt het?

Heel simpel! Doe je oordopjes in, druk op play en relax. De opname duurt precies 2 minuten en stopt vanzelf.

Hoe vaak moet je een mini pauze houden?

Om je stresslevel in de gaten te houden, kun je het beste minimaal ieder uur een mini pauze inlassen. Zet desnoods een melding op je telefoon of desktop aan, zodat je er aan wordt herinnerd. Want voor je het weet laat je je meeslepen in de ratrace en vliegt de ochtend om.

Wissel ook af met je mini pauzes. Loop dan eens een rondje, luister naar mijn mini break, doe een ademhalingsoefening, tuur even uit het raam of teken droedels op een velletje papier (of pak een kleurboek). Maak het leuk voor jezelf!

Mini pauzes resetten je brein en brengen je weer tot rust. Het maakt je ook bewuster van hoe je je erbij zit, hoe je je voelt en wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Je wordt er scherper van en maakt betere keuzes voor jezelf. Een superpraktische tool dus om in te zetten en heel eenvoudig. Precies zoals ik het graag heb :-).

Naast de klingelende koebellen mini break heb ik ook nog een ademhalingsoefening voor je.

Even op adem komen? Doe deze ademhalingsoefening!

Je stress systeem tot rust brengen kan ook met behulp van ademhalingsoefeningen. Daarvoor hoef je niet meteen een yogamatje uit te rollen en een uur lang te puffen en te doen. Ook tijdens een mini break van 2 minuten kun je jezelf weer tot rust brengen met behulp van een simpele, maar zeer effectieve ademhalingsoefening.

Deze oefening komt bij de Navy Seals vandaan, zodat ze ook in stressvolle situatie hun koppie erbij kunnen houden en de stress niet de overhand krijgt. Goed punt van deze kleerkasten! En daar kun jij mooi je voordeel mee doen, want hij werkt ook prima voor ‘hysterische huismoeders’ (Zit je al op de kast? Blijf lekker 2 minuten zitten :-P)

Hoe werkt Box Breathing?

 1. Adem 4 seconden in via je neus
 2. Houdt je adem 4 seconden vast
 3. Adem 4 seconden langzaam uit via je mond
 4. Houdt je adem 4 seconden vast

en herhaal..

Zo simpel is het! Ik vind het zelf prettig om in gedachten mee te tellen, dat zorgt gelijk dat je brein stopt met roeptoeteren en weer in het ‘nu’ komt. Als je 2 minuten vol wilt maken, dan moet je deze oefening 8 x herhalen.

Tijd voor een relax momentje! Geniet van deze heerlijke smoothie!

Wat is er nu fijner dan even onderuit zakken en ontspannen te genieten van een heerlijke smoothie?

Deze smoothie met onder andere rode bieten en kersen is niet alleen heel lekker, hij zit ook vol met voedingstoffen die je lijf helpen ontspannen, beter te slapen en je hoofd weer tot rust brengen.

Zo bevatten kersen het stofje melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. De rode biet ondersteunt de lever en de hormoonhuishouding, die vooral ’s nachts actief zijn. De banaan bevat tryptofaan, dat zorgt voor de aanmaak van serotonine en melatonine. Daarnaast draagt tryptofaan bij aan een goede darmwerking. Zowel de kersen als de rode biet bevatten veel antioxidanten, die je lichaam helpen te beschermen tegen weefselschade en veroudering.

En daarnaast is het ook gewoon een heerlijke smoothie die licht verteerbaar is.

Enjoy!

Doe mee met de Pak je pauze challenge!

Met de 3-daagse challenge Pak je pauze ben ik 3 dagen lang jouw ‘pauze cheerleader’. Ik geef je in totaal 15 verschillende mini pauzes, zodat je gedurende de dag kunt variëren met het luisteren naar audio, het doen van een korte ademhalingsoefening of iets creatiefs/praktisch. Ieder uur doe je dus even 2 minuutjes iets anders!

Iedere dag ontvang je een audiofile met ontspannende natuurgeluiden, deze heb ik speciaal voor jou opgenomen rondom onze boerderij in de Franse Cantal. Eigenlijk een soort digitale mini vakantie dus! De opnames duren exact 2 minuten, zodat je niet op de tijd hoeft te letten maar relaxt achterover kunt leunen.

Om je stresslevel in de gaten te houden, kun je het beste minimaal ieder uur een mini pauze inlassen. Zet desnoods een melding op je telefoon of desktop aan, zodat je er aan wordt herinnerd. Want voor je het weet laat je je meeslepen in de ratrace en vliegt de ochtend om.

Na die 3 dagen heb je ongetwijfeld ontdekt wat voor jou prettig werkt en wat niet. Zo kun je jouw persoonlijke mini pauzes voor je laten werken en ervoor zorgen dat je stress niveau binnen de perken blijft. Dan ga je aan het einde van je werkdag met een voldaan gevoel naar huis en heb je nog energie genoeg over om het thuis gezellig te hebben.

Je kunt nu tijdelijk meedoen voor slechts € 7 (i.p.v. € 15). Daarvoor ontvang je 15 verschillende mini pauzes die kunt gebruiken zo vaak je wilt.

Dus.. Take a mini break (of 15!) en schrijf je direct in!