“Ik snap heel goed dat je voor deze pijnstillers hebt gekozen”, zei ik tegen mijn cliënt. Dagelijks heeft ze te kampen met heftige pijnklachten, veroorzaakt door fibromyalgie. Hierdoor slaapt ze al tijden slecht, waardoor inmiddels niet alleen haar lijf maar ook haar hoofd enorm moe is. “Het probleem is alleen dat je door deze medicijnen te gebruiken, de pijnklachten zullen verergeren”. Moedeloos keek ze me aan: “Dat klopt! De pijnklachten worden ook steeds erger, ik snap alleen niet waarom. Hoe kan dat?”

Deze pijnstillers kun je beter niet gebruiken bij fibromyalgie

Wanneer je last hebt van fibromyalgie ervaar je regelmatig vermoeidheid en pijnklachten in spieren of bindweefsels. Soms is de pijn dermate heftig, dat het gebruik van pijnstillers verlichting kan brengen. Wanneer dit met de huisarts of reumatoloog wordt overlegd, adviseert men meestal een medicijn uit de NSAID-categorie. Hierbij kun je denken aan ibuprofen, diclofenac of naproxen. Helpt dit nog niet afdoende, dan wordt soms tramadol geadviseerd. Helaas blijft het regelmatig gebruik van NSAID niet zonder gevolgen.

Hoe kunnen deze medicijnen de pijn verergeren?

Medicijnen uit de NSAID-categorie hebben een negatieve invloed op je darmflora. Door de verstoorde balans en overschot aan slechte darmbacteriën kunnen ontstekingen in je darmen ontstaan. Daar komt bij dat als je NSAID’s gebruikt, deze medicatie je darmwand verhoogd doorlaatbaar maakt (zowel bij kortdurend als langdurend gebruik!). Daardoor kunnen allerlei ontstekingsstoffen en onverteerde voedselresten je bloedbaan in lekken. Hierdoor ontstaat een extra belasting op je toch al chronisch geactiveerde immuunsysteem.

Je wakkert door het gebruik van NSAID’s dus een laaggradige ontsteking aan, die je steeds meer energie kost, je immuunsysteem continu actief houdt en je extra pijnklachten oplevert. Als je fibromyalgie hebt, dan is er toch al een probleem met de ontgifting en het gebruik van NSAID’s helpt daar zeker niet bij. NSAID’s zijn eigenlijk een soort boemerang, ze jagen de pijn eventjes weg maar knallen daarna keihard terug.

“Ja, maar wat kan ik dan wel doen tegen de pijn?”

Ik begrijp heel goed dat je soms bijna met je hoofd tegen de muur wilt slaan vanwege de heftige pijnklachten die je bij fibromyalgie kunt ervaren. Geloof mij, been there done that… En dat je dan het liefst een pijnstiller pakt om de pijn te dempen, zodat je kan blijven functioneren of lekker kunt slapen snap ik ook. Hoewel paracetamol ook tot gezondheidsschade kan leiden, is dit wel een wat milder middel dan NSAID’s.

Probeer het medicijngebruik zoveel mogelijk te minimaliseren en naar andere oplossingen te zoeken dan medicatie alleen. Mocht je toch NSAID’s ‘moeten’ gebruiken, zorg dan extra goed voor je darmen. Kies voor extra vezelrijke voeding en koop een goede probiotica van een orthomoleculair merk (en dat is zeker niet yakult ???? ) die je darmen herstelt.

Er bestaan ook natuurlijke pijnstillers, waarbij  gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld wilg, gingko biloba, boswellia of duivelsklauw. Ga hier niet op eigen houtje mee experimenteren, maar laat je voorlichten door iemand die verstand heeft van dergelijke producten zoals een homeopaat of orthomoleculair specialist.

Verder kun je warmte therapie toepassen door bijvoorbeeld lekker warm te douchen/badderen of, beter nog, regelmatig naar een infrarood sauna te gaan. Neem een lekkere kop thee met verse gember, die verwarmt je van binnen uit. Of probeer eens een TENS uit, waarmee je zelf heel gericht pijnlijke plekken kunt behandelen zonder bijwerkingen.

Verder zou ik je aanraden om te kiezen voor een OERsterke leefstijl, omdat dit zorgt voor veel meer rust in je lijf (en in je hoofd), meer energie en minder ontstekingsactiviteiten. Hierdoor zullen de pijn- en vermoeidsklachten van je fibromyalgie zeker verminderen.

Wat moet ik noteren?

Het gebruik van medicatie uit de NSAID-categorie, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen, hebben een negatieve invloed op je darmen. Hierdoor ontstaat een lekke darm en laaggradige ontsteking. Deze jagen de pijn- en vermoeidheidsklachten bij fibromyalgie steeds verder aan, doordat het imuunsysteem chronisch actief blijft en energie steeds verder weg ebt. Kies liever voor natuurlijke pijnbestrijding met bijvoorbeeld kruiden, warmte therapie of een TENS. Een OERsterke leefstijl draagt ook bij aan het verminderen van fibromyalgie vermoeidheid en pijn.

Wat kan ik nog meer doen?

Als je je fibromyalgie klachten wilt verbeteren, kun je zelf zeker van alles doen om de balans in je lijf te herstellen. Als OERsterk Coach én ervaringsdeskundige op het gebied van fibromyalgie help ik je graag op weg met mijn succesmethode en bewezen actieplannen. Zal ik jou ook helpen om weer Regie over je fibromyalgie te krijgen? Daarmee gaan we samen heel doelgericht aan de slag, vullen we voedingstekorten aan waar nodig, bestrijden we laaggradige ontstekingen en begeleid ik je persoonlijk naar een OERsterke leefstijl. Dat levert jou meer energie op, meer rust in je lijf (en hoofd!) en minder pijnklachten.