Laaggradige ontsteking staat aan de basis van zo’n 95% van alle ziekten en aandoeningen. Het is een milde vorm van ontsteking die nauwelijks wordt opgemerkt, maar er wel voor zorgt dat je immuunsysteem continu geactiveerd wordt. Deze strategie helpt het lichaam om te voorkomen dat allerlei ziekteverwekkers zich vermeerderen.

Bij een gezond lichaam zorgen de lichaamsbarrieres, zoals je huid en darmen, er voor het dat er geen schadelijke stoffen het lichaam binnen kunnen dringen. Als gevolg van een Westerse leefstijl met chronische stress, gifstoffen en ongezonde voeding raakt het lichaam uit balans en de lichaamsbarrieres beschadigd. Hierdoor zijn huid en darmen niet goed meer in staat om allerlei schadelijke stoffen buiten de deur te houden.

Anders gezegd: Als je darmen net een vergiet zijn, dan lekken allerlei ziekteverwekkers of onverteerde voedselresten uit je ontlasting zo je bloedbaan in.

Lichaam maakt kosten / baten analyse

Hierdoor ontstaat een immuunreactie. Hierbij maakt het lichaam een uitgekiende kosten/baten analyse. Een heftige immuunreactie kan veel schade veroorzaken in je lichaam . Zeker als je niet in staat bent om de reactie op tijd te beëindigen. Een heftige reactie die niet beëindigd kan worden leidt tot de dood.

Als je niet in staat bent om een heftige reactie op tijd te beëindigen, dan kiest jouw lichaam voor een veilige weg: een milde immuunreactie. Dit is de zogenoemde laaggradige ontsteking. Het is een noodoplossing die ervoor zorgt dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen en weinig schade aan kunnen richten. Maar omdat het een milde immuunreactie is worden de ziekteverwekkers dus niet gedood.

Laaggradige ontsteking veroorzaakt welvaartziekten

Op de lange termijn heeft dat vervelende gevolgen. Door de verhoogde doorlaatbaarheid van darmen en/of huid lekken er continu schadelijke stoffen in het bloed. Hierdoor ontstaat een overgeactiveerd immuunsysteem dat je veel energie kost. Vaak gaat dit gepaard met insulineresistentie (ongevoeligheid voor insuline).

Op de lange termijn leidt dit tot vage klachten zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, moeite met afvallen en slaapproblemen. Maar ook tot allerlei welvaartziekten, zoals hart- en vaatziekten, fibromyalgie, Colitis Ulcerosa, astma, hooikoorts of botontkalking.

Energieverdeling verandert

Je immuunsysteem zal alles doen om je te laten overleven, dat is tenslotte zijn taak. ‘Overleven’ heeft de allerhoogste prioriteit en dus eigent het immuunsysteem zich zoveel mogelijk energie toe om langdurig actief te blijven. Hiervoor hanteert het immuunsysteem verschillende strategieën, om zo energie ‘af te pakken’ van andere organen of lichaamsprocessen. Zo blijft er meer energie over voor het immuunsysteem.

De klachten die hiermee gepaard gaan hangen af van welk orgaan of functie gekort wordt op energie. Een energietekort zorgt voor klachten, omdat het betreffende orgaan zijn/haar functie niet goed meer kan volbrengen.

Zo zorgt een energietekort in de geslachtsorganen voor voortplantingsproblemen of verlaging van het libido. Een energietekort in de hersenen zorgt er voor dat je niet lekker in je vel zit of vergeetachtig wordt. Door vermindering van energie in het spijsverteringsstelsel ontstaan allerlei spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen buik of plakpoep.

Doe de gratis zelftest!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd of er ook bij jou mogelijk een laaggradige ontsteking speelt?

Doe dan de gratis test! Vul het formulier in, waarbij geldt hoe meer kruisjes hoe groter de kans is dat je last hebt van een laaggradige ontsteking.

Mocht de test inderdaad een indicatie voor je zijn dat je mogelijk een laaggradige ontsteking hebt, kom dan vooral in actie!

Het aanpassen van je leefstijl is essentieel om de symptomen en klachten door laaggradige ontsteking te verminderen. Ik hoop dat het je duidelijk is dat als je geen actie onderneemt dit een negatief sneeuwbal effect tot gevolg heeft.

Vaak zijn het in begin hele kleine symptomen, je wordt wat moe of je krijgt soms uitslag na het eten van bepaalde voeding. Het is zoveel makkelijk dan in die fase in actie te komen en de laaggradige ontsteking onschadelijk te maken, dan dat je serieuze gezondheidsproblemen krijgt.

De realiteit is helaas dat we vaak pas in actie komen als er (grote) klachten zijn, wat mij betreft echt een gemiste kans.

Zal ik je helpen?

Ik kan je helpen om heel doelgericht te werken aan het aanpakken van je klachten en het oplossen van je laaggradige ontsteking. Plan hiervoor een vrijblijvende afspraak in voor een Matchcall, dan vertel ik je er graag meer over.

Wil je liever direct zelf aan de slag? Start dan met de basis en pas je eetpatroon aan met mijn online training Feniks Food.