“Met iedere hap die je neemt wakker je zelf je fibromyalgie aan, weet je dat?” Het kostte me wat moeite om het haar te zeggen, want ik klonk wel een beetje als een azijnzeiker.. Mijn klant verslikte zich bijna in haar thee. “Hoezo?” Beteuterd keek ze me aan, want ze dacht nog wel zo goed bezig te zijn. Iedere dag kiest ze met zorg haar voeding uit, maar desondanks was ze toch flink de mist in gegaan. Met extra pijnklachten en vermoeidheid tot gevolg.

Welke voeding moet je vooral niet eten als je fibromyalgie hebt?

Mijn klant ontbijt iedere ochtend met een kom melk, ontbijtgranen en vers fruit. Lekker makkelijk en snel. Maar zuivel is geen goede voeding als je fibromyalgie hebt. Koemelk (en dierlijke zuivel in het algemeen) werkt zeer verzurend op je lichaam en werkt daarmee pijn en gewrichtsklachten in de hand. Een verzuurd lichaam is niet goed in staat om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen uit te scheiden, met alle vervelende gevolgen van dien.

Waarom is Westerse voeding niet ideaal als je last hebt van fibromyalgie?

Het Westerse voedingspatroon bestaat voor 60-70 % uit verzurende voedingsproducten, waaronder zuivel, suiker, granen en rood vlees. Houdt maar eens een lijstje bij van wat je op een dag eet en hoeveel daarvan bestaat uit brood, pasta, vlees(waren) en suikerrijke producten. Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Basische voeding is de tegenhanger van verzurende voedingsmiddelen en zorgen voor de juiste balans (ontzurend). In een Westers voedingspatroon eet je vaak slechts 30% basische voeding, als je dat al haalt.. Basische voeding kun je onbeperkt op je menu zetten en vindt je onder andere in groenten, noten, gezonde vetten en kruiden. En dus niet in zuivel.

Naast dat zuivel dus verzurend werkt voor je lichaam, bevat het ook nog eens caseïne (een morfine-achtige verslavende stof) en lactose waar veel mensen intolerant voor zijn. Kortom, lekker laten staan!

Maarre, melk is toch goed voor elk? Hoe kom ik dan aan voldoende calcium?

Dat je melk moet drinken om voldoende calcium binnen te krijgen is een fabeltje, bedacht door knappe koppen die graag meer melk wilden verkopen. Melk is zeker rijk aan calcium, maar dat is wat te kort door de bocht. Voor een goede opname heeft je lichaam evenveel fosfor als calcium nodig. En in melk zit veel meer fosfor dan calcium (zelfs 2 x zoveel!). Om de balans te herstellen, kan je lichaam zelfs calcium uit je botten onttrekken om de verhouding calcium/fosfor te corrigeren. Met grote kans op botproblemen of botonkalking als gevolg, lijkt mij niet de beste optie..

Je vindt calcium onder andere in verschillende noten en zaden, boerenkool, sardines, waterkers, teff en zeekraal. Kies dus voor een gevarieerd oervoeding patroon en zet deze calciumrijke voeding regelmatig op je menu. Oervoeding heeft een ontzurend effect op je lichaam, waardoor je de zuur/base balans kunt herstellen. Dat draagt bij aan het verminderen van je fibromyalgie klachten.

Wat moet ik noteren?

Skip dierlijke zuivel van je menu. Deze voeding werkt verzurend voor je lichaam en versterkt pijn- en gewrichtsklachten bij fibromyalgie. Eet meer groenten en kies voor een oervoeding patroon om je zuur/base balans te herstellen en gezondheidsklachten te verminderen.

Ohja, een extra tip om te ontzuren: appelazijn! Drink iedere ochtend een glas water met een scheutje appelazijn op de nuchtere maag. Dan ben je misschien wel een ‘azijnzeiker’, maar het helpt je lichaam wel te ontzuren.

Wat kan ik doen?

Geef je op voor mijn online training Feniks Food, waarin ik je van alles leer over hoe je gezondheidsklachten (zoals fibromyalgie) kunt verminderen met behulp van een OERsterke leefstijl.