⊗ Pijnklachten

⊗ Darmklachten

⊗ Slaapproblemen

Als je last hebt van fibromyalgie, dan herken je deze klachten misschien wel. Heb je wel eens aan een serotonine tekort gedacht?

Wat is serotonine?

Serotonine is neurotransmitter en deze vervult een aantal belangrijke taken in je zenuwstelsel. Zo is het betrokken bij de verwerking van pijnprikkels, maar het heeft ook invloed bij je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie en eetlust. Je kunt je dus wel voorstellen dat een tekort aan serotonine allerlei mentale en fysieke ongemakken kan veroorzaken.
 

Hoe kan ik serotonine tekort herkennen?

Bij een serotonine tekort spelen een aantal symptomen, die zich zowel fysiek als mentaal kunnen uiten. Je kunt hierbij denken aan:

Mentale klachten

  • Depressieve gevoelens
  • Angst en paniekaanvallen
  • Laag zelfbeeld
  • Verminderd leervermogen

Fysieke klachten

  • Spijsverteringsklachten
  • Slaap problemen
  • Pijnklachten
  • Overgewicht

Hoe ontstaat dit bij fibromyalgie?

De oorzaken van een serotonine tekort kunnen bij fibromyalgie zeer divers zijn. Wat in ieder geval mee speelt is chronische stress en en verstoorde darmfunctie. Ruim 80% van de mensen met fibromyalgie heeft last van darmklachten, zoals een verstoring in de darmflora of een lekke darm. Als je darmen niet optimaal functioneren, wordt de aanmaak van serotonine ook een lastig verhaal. Serotonine wordt grotendeels in je darmen gevormd en is ook daar het meest actief. Slechts 2% is actief in je brein.
Andere oorzaken van serotonine tekort: eiwittekort (met name tryptofaan), medicijngebruik, verstoring bloed-hersenbarriére of eentonig leven. Met die laatste wordt bedoeld dat je elke dag en elke week zo ongeveer hetzelfde doet. Te weinig variatie in je activiteiten zorgt niet alleen voor een serotonine tekort, maar verstoort ook de aanmaak van dopamine.
Overigens is serotonine ook de voorloper van je slaaphormoon melatonine. Hierdoor leidt een tekort aan serotonine ook tot slaapproblemen, met alle gevolgen van dien.

Wat kan ik doen om een serotonine tekort op te lossen?

Je kunt zelf best wat zaken aanpakken om je serotonine aanmaak te verbeteren. Denk hierbij aan:
Ontspanning: Reduceren van chronische stress door bv. meditatie, yoga of wandelen.
Eten: Herstel je darmen met oervoeding en zet regelmatig tryptofaan-rijke voeding op je menu (banaan, eieren, vis of sesamzaad).
Beweging: Zorg voor voldoende beweging en varieer ook in je activiteiten.
Maar: fibromyalgie is zeer complex en daarbij speelt veel meer mee dan een serotonine tekort alleen. Heb je al lang last van pijnklachten, vermoeidheid, slaapproblemen en darmklachten? Zoek dan hulp bij een professional en pak je klachten multidisciplinair en op holistische wijze aan.

Ok, wat kan ik dan nog meer doen?

Met mijn gratis e-book De 3 grootste valkuilen bij fibromyalgie weet jij precies hoe je de grootste valkuilen kunt vermijden. En ik geef je natuurlijk ook veel waardevolle tips om je klachten te verminderen. Wil je echt serieus aan de bak? Schrijf je dan direct in voor mijn 12-weken programma Regie over je fibromyalgie.