Waarschijnlijk de meest frustrerende mededeling die je kunt krijgen als je diagnose ‘fibromyalgie’ is. Alsof je een stempel op je voorhoofd krijgt met ‘afgekeurd’. Niets meer aan te doen, hup terug naar je hok en dat was het dan. Het zet je in een slachtoffer-rol en aan de zijlijn.

Klinkt dat bekend voor je? Voor veel mensen met fibromyalgie in ieder geval wel, als we de statistieken moeten geloven. Veruit de meesten komen slechts 1 of 2 keer bij een reumatoloog, enkel om een diagnose te stellen. En als die fibromyalgie is, dan kan de reumatoloog verder niet zoveel voor je doen, behalve pijnmedicatie voorschrijven (voor ruim 17 miljoen per jaar zelfs!).

Fibromyalgie is geen diagnose

Eigenlijk is fibromyalgie niets anders dan een verzamelbak van klachten die niet vallen binnen een andere reumatische aandoening. Een beetje zoals prikkelbaar darm syndroom bij darmklachten. Heeft u dit? Nee? Heeft u dat? Nee? Ok, dan is het fibromyalgie. Uiteraard geef ik het nu wat kort door de bocht aan, maar je snapt vast wat ik bedoel.

Frustratie

Ik kan me nog goed herinneren dat ik zelf de diagnose fibromyalgie kreeg. Ongeloof, omdat ik niet kon geloven dat er helemaal niets aan te doen was. Een hoop frustratie ook, omdat ik naar huis werd gestuurd met een recept voor brufen en tramadol. Ohja en met een hartelijke ‘succes met alles’ van de reumatoloog..

Inmiddels weet ik beter, je kunt zelf gelukkig heel veel doen om de klachten van je fibromyalgie te verminderen. Sterker nog, ik heb al jaren nergens meer last van. Geen dagelijkse pijnmedicatie, geen hoofdpijn, geen darmklachten, geen spierklachten, geen chronische vermoeidheid. Wat ik wel heb? Energie voor tien, zin in de dag en om volop te genieten van het leven. Ohja, en een enorme drive en passie voor alles dat met gezonde leefstijl te maken heeft. Omdat het zo enorm waardevol is dat je zélf de touwtjes in handen kunt nemen!

Leefstijl

Ik zie dit ook bij mijn klanten terug. Ook zij zijn verbaasd en blij verrast dat hun fibromyalgie klachten afnemen door verandering van leefstijl. Het kan écht! Natuurlijk is het in het begin lastig, omdat je door gebrek aan slaap en pijn vaak weinig energie hebt om veranderingen in je dagelijkse routine door te voeren. Maar daar help ik je als OERsterk Coach natuurlijk bij. Het hoeft niet allemaal tegelijk, het leven is geen wedstrijd. Stap voor stap kom je ook op je bestemming.

Alleen al in Nederland zijn zo’n 340.000 mensen die last hebben van fibromyalgie. Er is nog een lange weg te gaan, maar ik hoop mijn bijdrage te kunnen leveren door vrouwen te begeleiden die zichzelf willen helpen door hun leefstijl aan te passen. Gelukkig ontdekken wetenschappers steeds meer over de oorzaken van pijn en gezondheidsklachten bij fibromyalgie.

Pilot ‘Regie over je fibromyalgie’

Momenteel loopt er een pilot voor mijn gloednieuwe programma ‘Regie over je fibromyalgie’. De resultaten zijn veelbelovend en de reacties mega enthousiast! Ik heb nog enkele plekken vrij tot einde van het jaar. Wil je meer weten? Stuur me dan even een berichtje, ik vertel je er graag alles over!