Ooit hield fibromyalgie mij ook gevangen…

Een OERsterke leefstijl bleek de sleutel naar herstel

Tegenwoordig ben ik behoorlijk fit en vitaal, maar dat was ooit heel anders. Toen lag ik onder in een diepe put van gezondheidsklachten en ellende.

Jarenlang had ik pijn en gezondheidsklachten en liep ik op mijn tenen om op de been te blijven. Om gewoon naar mijn werk te gaan en alle sociale verplichtingen te vervullen. Terwijl het eigenlijk helemaal niet goed met me ging. Zeg maar ronduit slecht! Altijd doodmoe, last van mijn gewrichten, spierkrampen, hoofdpijn, uitslag, dubbel of wazig zien, eczeem, uitval in armen en benen etc.

Via de huisarts, internist en reumatoloog kwam ik eigenlijk niet veel verder. De uiteindelijke diagnose was fibromyalgie en met de boodschap ‘Niets aan te doen, leer er maar mee leven’ én een recept voor stevige pijnstillers werd ik naar huis gestuurd. Ik was toen begin 30.. Dat kon toch niet het vooruitzicht zijn voor de rest van mijn leven?

Het dieptepunt voor mij was dat ik op een gegeven moment uit de auto stapte om boodschappen te gaan doen en zo door mijn knieën zakte en op het asfalt belandde.. En ik kon niet meer traplopen, omdat halverwege mijn benen zo verzuurd waren dat ik moest gaan zitten. Mentaal zat ik er inmiddels zo doorheen dat ik ’s ochtends huilend in mijn bed lag, omdat ik geen idee had hoe ik de dag door moest komen.

Eigenwijs als ik ben nam ik geen genoegen met ‘Leer er maar mee leven’. Tijdens mijn eigen ‘reis’ ontdekte ik dat je kunt samenwerken mét je lichaam in plaats van tégen allerlei symptomen. Of, zoals Richard de Leth dat zo mooi weet te verwoorden: Leiderschap in plaats van Lijderschap.

De ontdekking dat je zelf zoveel kunt doen om je gezondheid te verbeteren, gaf mij extra kracht om door te zetten. Het zelf herstellend vermogen van het lichaam is zoveel groter dan we vaak weten. En dat wil ik andere mensen ook laten ervaren! Vooral omdat het soms zo lastig is om in je eentje uit het diepe dal te klimmen. En dat is ook helemaal niet nodig, want ik kan vanuit de grond van mijn hart zeggen ‘Been there, done that’.

Inmiddels heb ik de nodige orthomoleculaire opleidingen achter de rug en ben ik Master OERsterk Coach. In mijn praktijk begeleid ik voornamelijk vrouwen met fibromyalgie. Ik vind het nog steeds geweldig om samen alle puzzelstukjes te verzamelen en te zorgen dat er veel meer rust en controle komt bij ‘mijn toppers’, zowel fysiek als mentaal. Iedereen is uniek en toch ook weer niet. De grootste uitdaging is het zoeken naar de oorzaak van de oorzaak, want alleen dan kun je blijvend grip krijgen op fibromyalgie!

Als je mij zou kennen dan zou je weten dat:

  • Ik het heerlijk vind om in de bergen te zijn! De wijdse uitzichten, grote hoogtes en frisse lucht geven mij altijd enorm veel rust. Ook hou ik van bergen bedwingen (zowel letterlijk als figuurlijk), daarom zie je ze veel terug op mijn website.
  • Ik dol ben op koken. Ik vind het heerlijk om recepten ‘om te bouwen’ en naar mijn eigen hand te zetten en heb een voorliefde voor de Midden-Oosterse keuken. Mijn kookhelden zijn Yotam Ottolenghi en Jamie Oliver!
  • Mijn grote liefde Peter is, maar dat hij zijn plek regelmatig moet delen met onze ‘veestapel’. Zonder dieren geen leven in de brouwerij wat mij betreft. En we hebben er dus nogal wat: hond Lenny, paard Bo, poezen Sara, Mica, Jack en Jimi en onze kippen Thea, Dora, Suus en Truus (heb ik iets teveel gezegd? Haha!)
  • Ik een echte Steenbok ben: Gedisciplineerd, verantwoordelijk, ambitieus en betrouwbaar. Ohja, en een tikkie eigenwijs. Al zie ik dat meer als ‘eigen wijs’ en trouwens.. ik heb gewoon altijd gelijk.
  • Ik een enthousiaste muziekliefhebber ben en regelmatig concerten bezoek. Favorieten zijn onder andere Lenny Kravitz, Adele, Coldplay, Sven Hammond en Lisa Loïs om er maar eens wat te noemen.
  • Ik een tic heb met tanken en altijd probeer om op een rond bedrag uit te komen.. Ook als ik daarvoor nog een litertje er bij in moet zien te gieten haha!
Esther-Barkey-OERsterk-Coach-Apeldoorn-grip-op-je-fibromyalgie-pijn-kl

Ik gun jou ook grip op je fibromyalgie!