Module 12: Maak je eigen kruidenmixen
In deze module ontdek je:
- De voordelen van het maken van je eigen kruidenmixen
- De snelste en beste werkwijze voor het maken van kruiden mixen én het bewaren
- De 10 lekkerste recepten voor je homemade kruidenmixen
Hoe maak ik mijn eigen kruiden mixen?
Het makkelijkst is om met gedroogde kruiden en specerijen te werken. Deze hoef je alleen maar in de juiste hoeveelheden (volgens recept) in een schaaltje te doen en even door elkaar te roeren. En klaar is je mix.
Als je hele kruiden wilt gebruiken, zoals koriander zaden of kaneelstokjes, dan kan dat ook (die zijn ongebruikt zelfs iets langer houdbaar). Rooster dan voor gebruik even de hele kruiden in een droge koekenpan en maal ze daarna fijn in een koffiemolentje of gebruik een vijzel. Eventueel kun je ze nog zeven om de laatste grove stukjes er uit te vissen. Daarna is het dezelfde werkwijze als bij de ‘poeder kruiden’.
Je kunt je kruidenmix het beste bewaren in luchtdichte verpakkingen. Ik gebruik zelf vaak kleine weckpotjes (Action of Ikea), maar je kunt hiervoor ook jampotjes hergebruiken. Gebruik het liefst glas, dit neemt geen geur/smaak op en het voorkomt ook dat er eventueel microplastics in je kruidenmix terecht komen.
Vergeet niet om je potjes te voorzien van een label of etiket met de naam van de mix.
Hieronder in de downloads vind je 10 heerlijke recepten voor homemade kruidenmixen. Welke ga jij het eerst maken?
Ohja, in de recepten staat el voor eetlepel en tl voor theelepel 🙂
Veel plezier en happy cooking!
P.s. Ik gebruik de shoarma mix regelmatig om kippendijen mee om te toveren in heerlijke kippenshoarma!