Retteketet en nog meer courgette…
Ja hoor, het is weer zover.. Mijn koelkast puilt werkelijk uit van de courgettes. Wie een moestuin heeft zal het vast herkennen, want dat ene ‘reserve plantje’ gaat natuurlijk ook aan en dus heb je al snel te veel.
En je wilt natuurlijk álle kleuren (of ben ik alleen zo? ) dus staan er wederom 3 courgette planten in onze moestuin. Overigens heb ik dezelfde ‘fout’ gemaakt met de pompoenen, dus dat belooft nog wat dit najaar.
Courgette leger
Vanochtend moest ik toch echt de koelkast uitmesten, want de courgettes passen ondertussen niet meer in de groente la… Een leger aan donkergroene, gele en vooral veel bolcourgettes hebben stilletjes onze koelkast over genomen. Er lagen er inmiddels 21 haha, oopsie!
Courgette soep is ideaal om te mealpreppen
Hoog tijd om een recept te koken waarin flink wat courgettes verwerkt worden. En dan het liefst iets dat ik ook makkelijk kan invriezen, want als je me langer volgt dan weet je dat ik dol ben op mealpreppen.
Echt, ik kan me nu al verheugen om deze winter op een gure dag als de storm weer om de boerderij waait zo’n heerlijk zomerse soepje bij de lunch te eten.
Courgette is rijk aan vitamines en mineralen
Wist je trouwens dat courgettes enorm gezond zijn? Niet alleen zijn ze super veelzijdig te gebruiken in de keuken, maar ze zitten ook vol vitamines, mineralen en vezels.
Deze knapperige meisjes (want de mannelijke bloemen vormen geen vruchten) zijn rijk aan kalium, vitamine B en C en dragen bij aan een goede stofwisseling en bloeddruk. Prima idee dus om ze regelmatig op je menu te zetten.
Ohja, voor de mealpreppers onder ons: Je kunt deze soep 3 dagen in de koelkast bewaren of invriezen (het handigste is per portie).
Happy Cooking!
Courgette basilicum soep met doperwten
Ingrediënten
- 5 tenen knoflook
- 1 kilo courgette (kleur maakt niet uit)
- 2 stuks uien
- 500 gram doperwten (diepvries of vers)
- 1 liter groente bouillon
- 1 bosje basilicum (alleen de bladeren)
- 5 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- 200 gram feta (optioneel, als je geen lactose verdraagt of vegan wilt eten kun je dit gewoon weglaten)
- naar smaak zout en peper
Instructies
- Pel de tenen knoflook. Je hoeft ze niet te snijden, want we pureren de soep aan het einde.
- Pel en snipper de uien.
- Doe de olijfolie in een (grote) pan op halfhoog vuur en voeg de knoflook tenen en de uien toe.
- Laat de knoflook en uien even een paar minuutjes bakken tot de uien glazig worden.
- Snijd ondertussen de courgettes in blokjes. Voeg ze daarna toe aan de pan.
- Voeg de groente bouillon toe en laat de soep ongeveer 7 minuten koken. De courgettes moeten gaar zijn, maar nog wel wel helder groen gekleurd.
- Voeg de doperwten toe en laat één minuutje mee garen. Haal daarna de pan van het vuur.
- Voeg de basilicum toe en roer alles goed door. LET OP: Voeg de basilicum pas toe als je soep niet meer kookt, anders verbranden de blaadjes door de hete stoom en wordt het bruin.
- Pureer de soep en verdeel over de soepkommen.
- Verkruimel de feta en maak je soep af met wat feta, een beetje olijfolie en zwarte peper naar smaak. Bon appetit!
Geef een reactie