Bramen, ik ben er dol op! Momenteel hangen de struiken op en rondom onze boerderij in Frankrijk bommetje vol met deze zwarte krachtpatsers. Dagelijks plukken we (vooral Peter tijdens zijn ochtendronde met onze hond Lenny) bakken vol met wilde bramen. In onze moestuin hebben we ook een flinke stuik met tamme/doornloze bramen.

We eten ze graag op onze smoothiebowl bij het ontbijt. Maar daarvoor is de bramen oogst dit jaar teveel, dus een flink deel wordt ingevroren om later te gebruiken. Of om ze te verwerken in jam, smoothie of saus. Heerlijk!

Bramen zijn gezond

Nu zijn bramen niet alleen super lekker, ze zijn ook nog eens super gezond voor je! Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten o.a. vitamine C, vitamine K, polyfenolen, ellaginezuur, vezels en anthocyaan verbindingen.

Bramen zitten vol met antioxidanten, die bijdragen aan een sterke weerstand en veroudering afremmen. Ze bevatten ook polysachariden (complexe koolhydraten) die bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in je maag-darm stelsel en zelfs pathogenen (ziekmakende bacteriën) kunnen afremmen en afvoeren. Daar kun je in dit wetenschappelijke artikel meer over lezen.

Overigens zijn bessen in zijn algemeenheid verstandig om regelmatig op je menu te zetten om die reden, maar de braam heeft echt een streepje voor…

Bramen zijn gezonder dan blauwe bessen

Wat de braam extra bijzonder maakt, is dat er meer van deze gezondheidsbevorderende stoffen in zitten dan in blauwe (en andere) bessen en dat ze makkelijker opneembaar in je cellen zijn.

Hoewel de blauwe bes dus mateloos populair is en een gezond imago heeft, is de braam dus eigenlijk nog gezonder. Waarom dat niet meer bekend is weet ik niet, maar ik gok dat dat voor een deel te maken heeft met marketing en de beschikbaarheid van beide bessensoorten. En bramen hebben een klein zuurtje naast de zoete smaak, en over het algemeen zijn mensen meer gecharmeerd van (mega) zoet.

En het mooie is nog, bramen kun je gewoon gratis plukken. Dus hoezo is een gezonde leefstijl altijd ‘duurder’? (daar wil ik trouwens ook nog wel eens een discussie over aan gaan, maar das voer voor een andere blog).

Zeker met het najaar en het griepseizoen in aantocht, zou ik ervoor kiezen om wat bramen in je vriezer te mikken. Zo kun je gemakkelijk je weerstand versterken indien nodig.

Bramen plukken gevaarlijk?

Recent doken er een aantal nieuwsberichten op dat het plukken van wilde bramen ‘gevaarlijk’ zou zijn en dat je het vooral moet laten. Als je zo’n bericht dan even verder leest dan alleen de kop, dan blijkt het te gaan om risico op vossenlintworm.

In Nederland is het risico daarop vooral in Oost-Groningen en Zuid-Limburg aanwezig, geheel toevallig zijn ook gebieden waar volgens mij de bevolkingsdichtheid heel laag ligt. Komt geen hond dus..

Daarbij, zolang je niet onder kniehoogte plukt is het risico maar heel klein. Volgens mij gewoon een kwestie van logisch nadenken, maar helaas zijn ‘we’ het contact met de natuur vaak zo verloren dat er direct paniekzaaierij ontstaat bij een dergelijk bericht.

Stiekem moet ik er ook wel een beetje om lachen hoor, want ik zou me persoonlijk drukker maken om alle rotzooi die ze op groente en fruit spuiten en smeren dan op de minimale kans dat je iets oploopt van een paar bramen die je plukt.

Het plukken van wilde bramen zorgt er ook voor dat je lekker in beweging komt, al je spieren gebruikt én buiten in de natuur bezig bent. Hoppakee, zo bouw je aan die gezonde weerstand én voldoende beweging. Helemaal voor niks! 😉

Overigens loop je bij het plukken van bramen ook het risco op krassen en wondjes door de doorns die aan de struiken van wilde bramen zitten. Niet fijn, maar wel gezond. Het oplopen van dergelijke kleine wondjes zorgt namelijk óók voor een boost van je weerstand. Dit komt omdat je immuunsysteem daardoor wordt geprikkeld dit probleem snel op te lossen. Herstellen je krasjes of wondjes traag?? Dan is dat een indicatie voor een verminderde weerstand.. Werk aan de winkel dus!

Richtlijnen bij bramen plukken

Dat brengt me op de richtlijnen die ik hanteer bij het plukken van bramen. Wat in ieder geval goed is om te melden is dat je in Nederland officieel geen bramen mag plukken, maar dat er een gedoogbeleid is zolang je met mate plukt. De vuistregel is dan een champignonbakje vol per persoon en dat er genoeg over blijft voor de dieren. Nu ben ik het met dat laatste zeker eens, want die hebben het al lastig genoeg in de winter.

Zelf hanteren we dat wij onder kniehoogte (want daar eten/plassen/poepen vossen en andere dieren) en boven ons hoofd niet plukken (want daar eten de vogels). Verder plukken we altijd maar een deel van de struik en laten we alles dat ook maar een beetje beschadigd is hangen.

Recept bramen gelei

Het recept voor deze bramen gelei is heerlijk op je kokosyoghurt, fruitmix of bananenpannekoekjes. Je kunt het een paar dagen bewaren in de koelkast. Wil je het langer bewaren, dan kun je de gelei ook invriezen.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram verse bramen
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel chiazaad
  • honing of ahornsiroop (optioneel)

Zo maak je het:

  • Was de bramen in een zeef of vergiet en doe ze daarna in een steelpannetje
  • Voeg 2 eetlepels water toe
  • Zet het steelpannetje op hoog vuur en kook de bramen in 5-10 minuten tot ze zacht zijn
  • Haal je pan van het vuur en laat je bramensaus heel even afkoelen zodat de kook er echt af is.
  • Voeg daarna een eetlepel chiazaad toe en pureer alles met de staafmixer
  • Proef de gelei en voeg naar smaak eventueel wat honing of ahornsiroop toe

De gelei bevat pitjes van de bramen en stukjes gebroken chiazaad. Deze dragen bij aan een gezonde darmfunctie, doordat ze voedingstoffen aan je darmbacteriën leveren en vuil meetrekken op hun weg.

Naarmate de gelei afkoelt wordt deze nog wat dikker, omdat het chiazaad vocht opneemt. Indien de gelei te dun of dik wordt kun je nog iets extra chiazaad of water toevoegen.

Wat moet ik onthouden?

Bramen zijn gezond en dragen bij aan een gezond immuunsysteem en een goede darmfunctie. Ze zijn gezonder dan blauwe bessen, omdat de antioxidanten en vitamines beter opneembaar zijn. Pluk je bramen in de natuur, pluk dan met mate en laat alles onder je knieën en boven je hoofd hangen. Zo voorkom je eventuele parasieten en blijft er genoeg voor de dieren over.

Wat kan ik nog meer doen?

Wil je aan de slag om je gezondheid te versterken met een gezond voedingspatroon? En wil je dat doen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van oervoeding en wil je dit liefst in je eigen tempo doen? Kijk dan eens naar mijn online training Feniks Food.