‘Ja, maar ik ben gewoon moe. Ik heb geen puf om te bewegen!’ Onderuit gezakt hing ze in haar stoel, de futloosheid straalde van haar af. Nu zie ik dit patroon bij fibromyalgie bijna dagelijks en het kan een flinke uitdaging zijn om dit te doorbreken. Maar zeker niet onmogelijk! ‘Door stil te blijven zitten, houdt je zelf je vermoeidheid in stand en krijg je nooit extra energie’ vertelde ik haar. Wat me een zeer geïrriteerde blik opleverde, zoals verwacht. ‘Het wordt tijd om je mitochondriën weer nieuw leven in te blazen!’ Haar ogen puilden uit: ‘Mito-wattes???’

Wat zijn mitochondriën en wat kan ik er mee?

Je mitochondriën zijn kleine energiefabriekjes die zich in je cellen bevinden. Deze energiefabriekjes zorgen dat de betreffende cel in staat is om zijn functies uit te voeren, door hiervoor de benodigde celenergie (ATP) op te wekken. De energie uit de mitochondriën worden onder andere ingezet voor je immuunsysteem, herstel van je lichaam, stofwisseling, productie van hormonen en voor ‘levensenergie’ (dus een energieke geest in een actief lichaam dat zin heeft in de dag).

Wat je niet gebruikt, heb je ook niet nodig…?

De activiteit van mitochondriën kan terug lopen door voedingstekorten of verzuring, maar ook doordat je niet zoveel beweegt. Want je lichaam is een effectieve machine, die zichzelf onderhoudt en herstelt waar nodig. Dus als jij hele dagen stil zit op de bank, dan heb je kennelijk minder behoefte aan energie. En dus worden je mitochondriën minder actief of kunnen ze zelfs verdwijnen. Het gevolg van minder mitochondriën is dat je minder goed energie kunt aanmaken, waardoor je nog meer stil zit. Met alle gevolgen van dien.

Spierrekening

Daar komt nog iets bij. Want bij je spieren doet je lichaam precies hetzelfde. Als je je spieren niet regelmatig aan het werk zet, dan heb je ze kennelijk niet nodig. Dat scheelt mooi weer wat onderhoud! En dus worden je spieren langzaam afgebroken. Alleen als je spiermassa verminderd, dan wordt het nog lastiger en pijnlijker om weer in beweging te komen.

In je spieren bevinden zich relatief veel mitochondriën. Dus als je minder spiermassa hebt, dan zijn er minder mitochondriën. Zie je het verband? Met langdurig stilzitten en (te) weinig bewegen, houdt je dus zelf je vermoeidheid in stand. En dat probleem wordt steeds erger. Met alle bijkomende gevolgen van dien!

Maar meer beweging zorgt voor extra pijn en meer vermoeidheid?

Het doorbreken van deze vicieuze cirkel kan een hele uitdaging zijn. Houdt daarom altijd het ‘grotere doel’ of de lange termijn voor ogen. Bij sommige mensen zorgt het in beweging komen inderdaad eerst voor extra pijnklachten, maar dat is ook logisch. Je spieren ‘kraken’ omdat ze ineens aan de gang moeten en er komen afvalstoffen vrij doordat je lichaam in beweging wordt gezet. Maar het zelfherstellend vermogen van je lichaam is veel groter dan je beseft, dus op de lange(re) termijn gaat bewegen echt weer makkelijker en soepeler. Als je door extra beweging weer meer energie begint aan te maken, krijg je daardoor ook weer meer zin om te bewegen en zit je lekkerder in je vel. Zo creëer je dus een vicieuze cirkel die in je voordeel werkt!

Begin dus klein en bouw je activiteiten langzaam op. Kies bijvoorbeeld eerst voor wat rustige yoga oefeningen om je spieren weer wat los te werken. Of ga eerst dagelijks een klein blokje om, voordat je langere wandelingen gaat maken.

Wat moet ik onthouden?

Bij fibromyalgie is sprake van een vicieuze cirkel waarbij pijn, slaap en vermoeidheid elkaar in stand houden en versterken. In je cellen bevinden zich mitochondriën (energiefabriekjes) die energie (ATP) maken. In je spiercellen bevinden zich relatief veel mitochondriën. Zowel je spiermassa als het aantal mitochondriën nemen af als je teveel stilzit en een inactief leven leidt.

Dit proces is omkeerbaar door te kiezen voor de juiste voeding, ontspanning en het bewegen weer op te bouwen.

Wat kan ik nog meer doen?

In mijn gratis online Masterclass laat ik je nog meer valkuilen zien bij fibromyalgie en licht ik meer van dit soort vicieuze cirkels toe. Natuurlijk geef ik je ook de nodige tips om je fibromyalgie klachten te verminderen!

Wil je liever dat ik even met je mee kijk? Iedere maand geef ik 2 gratis Vitaliteit Scans weg (t.w.v. € 99), waarin ik in een halfuurtje mijn kennis met je deel en je direct 3 concrete tips geef. Je kunt hier aan mee doen door het vragenformulier volledig in te vullen.

Twijfel je of je wel voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt? Dan kan het zinvol zijn om je gezondheid te ondersteunen en je menu aan te vullen met een dagelijks supplement.